Professor mener konsulenter er «overbetalte pjattmakere»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 1. mars 2023 | 21:40

Det er professor Morten Jerven som er ute med en kraftsalve rettet mot sin egen sjef, rektor Curt Rice – men også mot en samlet bransje av «konsulenter».

– Jeg måtte klype meg i armen og sjekke om det kunne være første april. Dessverre var det 18. februar 2022. Det sto i avisa at min egen arbeidsgiver, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), hadde skrevet en fire års avtale med konsulentselskapet Sustainability AS, et datterselskap av PR-byrået First House opprettet i 2020. Ifølge vår da helt ferske rektor Curt Rice ville de utvikle NMBU som et bærekraftsuniversitet, skriver Jerven i et innlegg i Klassekampen.

Samtidig som rektoren skrev under en kontrakt med Norges dyreste konsulenter hadde NMBU flere professorer med bærekraft som kjerneområde for sin forskning og utdanningsløp med bærekraft som hovedfokus.

– Overbetalte pjattmakere

– Det som slår meg, er at folk flest er fullstendig klar over at konsulenter er overbetalte pjattmakere. Om du søker på videoer om konsulenter kommer det umiddelbart opp komedier og satire, fortsetter Jerven.

Professor Morten Jerven. Foto: NMBU

Han mener viderere at kynismen er påtakelig. Det er verken klima, miljø eller bærekraft man er opptatt av når disse konsulentene hyres, men at man later som om man er opptatt av det.

– Jeg tror de fleste er innforstått med at funksjonen til Sustainability AS er for selskaper som absolutt har null interesse av miljøet, men skjønner at det kunne vært en fordel om det virket som de var det. Tjenestene deres er til for selskaper som jevnlig heller gift i fjorden, men som gjerne vil ha noen til å skrive en intetsigende, men samtidig vagt overbevisende rapport om selskapets forpliktelser til bærekraftig utvikling som bruker alle de rette ordene, selv om det på magisk vis ikke finnes en eneste setning med noe innhold.

Jerven peker på en ny bok «Den store svindelen» av økonomene Mariana Mazzucato og Rosie Collingwood hvordan konsulentfirmaene vokste ut av revisorselskapene i USA på 1970-tallet. Selskaper som Arthur Andersen startet som revisorer og regnskapsførere, men fant etter hvert ut av det var bedre å bruke regnskapsføringen som et innsalg til andre tjenester for å løse faktiske eller fiktive problemer funnet under regnskapsføringen.

Jerven mener det er åpenbart at konsulentselskapene har endt opp på begge sider av bordet. «De anbefaler fylkeskommuner å slå sammen sykehusene, og så blir de leid inn av sykehusene for å administrere reformen.»

– I boka [til Mariana Mazzucato og Rosie Collingwood] framheves nettopp den nye nisjen «grønnvasking», som konsulentselskapene har skapt. De jobber iherdig for at begrepet «bærekraft» skal miste all mening, og har på lang vei allerede lyktes. Kjenner du til bærekraftsmålene til FN? Nummer tolv lyder: Sikre bærekraftige forbruks- og produksjonsmønstre. Vet du hvordan vi måler om vi når dette målet? Indikator 12.6.1: Antall selskaper som publiserer bærekraftsrapporter. Jeg tuller ikke. Slå det opp sjøl og bli like forbanna som jeg er, avslutter Jerven.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Redaktøren og den kriminelle: Hvorfor tiltrekkes kvinner av voldelige og «formidable» menn? (+)

mest lest