Flere aviser hevdet at Jonas Gahr Støre har mastergrad fra Harvard

Avatar photo
Publisert 1. mars 2024 | 14:06

Det har han ikke.

«Dette visste du kanskje ikke om Jonas Gahr Støre» er navnet på en video som over tid er blitt vist i flere norske nettaviser. I videoen hevdes det at Støre «har en mastergrad i økonomi fra Institut d’Études Politiques de Paris og en mastergrad i folkerett fra Harvard Law School».

Jonas Gahr Støre har imidlertid ingen mastergrad fra det prestisjetunge amerikanske universitetet Harvard. Han har ikke skrevet noen masteroppgave noe sted. Han er heller ikke økonom.

Den aktuelle videoen er publisert hos avisene Nettavisen, Dagsavisen, Dagen og Hallingdølen. Til sammen når disse avisene rundt 650.000 lesere hver dag, skriver Aftenposten.

Les også: 12-åring gjengvoldtatt: 17 personer mistenkt

Det er svenske YouPlay som står bak videoen. De er eid av det globale selskapet Showheroes. Gjennom denne tjenesten får norske aviser tilgang til videoinnhold og inntekter.

Nina Fossli, leder for redaksjonelt innhold i Showheroes, sier til Aftenposten at Dagsavisen er informert og vil publisere en rettelse. Fossli skriver at selskapet tar feilen på alvor. Hun beklager ulempene det måtte ha forårsaket.

Kathleen Buer, nyhetsredaktør i Dagsavisen, sier til Aftenposten at slike videoer fremover skal utstyres med en plakat. Der skal det stå at innholdet er produsert av Showheroes.

mest lest