Lyudmila Navalnaya sier farvel til sønnen

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 1. mars 2024 | 13:43

Begravelsesgudstjenesten er avsluttet. Kisten med politikerens lik blir tatt med til kirkegården. 

Aleksej Navalnyjs begravelse fant sted i Marjino-distriktet i Moskva. Foran kirken med ikonet av Guds mor «Slukk mine sorger» var det en kø på rundt én kilometer. Etter begravelsen vil politikeren bli gravlagt på Borisovskoje kirkegård.

Her er hva deltakerne i begravelsen og de som fulgte med  nettet (Det ligger flere videoer i lenken) sier om avskjeden med Navalnyj.

Arina Borodina

Journalist og TV-kritiker

«Køen står i kø», men det gjør den ikke: Det er et hav av mennesker. Jeg vet ikke om det noen gang har vært så mange mennesker i Maryino som det er i dag.

Selvfølgelig skjønte jeg at det ville komme mange mennesker, men jeg kunne ikke ha forutsett at det ville være så mange. Jeg gikk gjennom flere kryss for å stå i «halen» av køen klokken 13:30, men bak denne «halen» langs fortauet i området er det allerede mange mennesker igjen. Mange mennesker. Folk som kommer og går. Med og uten blomster. I forskjellige aldre. Alle har kommet for å ta farvel med Aleksej Navalnyj.

Det er utrolig for tiden – det kom HUNDREVIS av mennesker. Jeg vet ikke hvordan og hvor jeg skal komme til. Men det er en stor ære og stolthet å stå i en slik kø allerede.

Alle står på fortauet, mot kirken, en perlerad av menneskelig trafikk ….

Alexander Chernykh

Journalist

«En kø står, en annen kommer – for å stå i enden av køen. En mann fortalte meg at han ikke engang håpet på å komme til avskjeden, «men denne køen er som den eneste mulige samlingen for meg.»

Elena Milashina

Journalist

Jeg står utenfor Maryino politistasjon, Novomarjinskaya 11 til 1. Siden 13.00 har folk fra metroen (de ankommer hundre med hvert tog) blitt dirigert langs denne gaten, åpenbart har titusenvis allerede ankommet. Jeg mistet på 5 tusen, det er lett å telle, folk står i en eksemplarisk russisk kø – til kisten. Unge, gamle, middelaldrende, en rullestolbundet invalid, en blind mann med stokk, det var det jeg så. Mange diskuterer risikoen de utsetter seg for. En kvinne sier sint til mannen sin: «La oss sette oss ned, så setter vi oss ned.

Den andre snakker med noen som tilsynelatende er fra utlandet: Jeg er veldig VELDIG VELDIG glad for at du nå er i et NORMALT LAND. Jeg er i en NORMAL MARINE.

Jenta bak meg: Jeg er veldig glad for at jeg kom hit i dag. Selv om de tar den bort, vil denne dagen forbli i min personlige historie.

– Tenk hvor mange som har forlatt landet og som kunne ha kommet hit. – sier kjæresten hennes.

En eldre kvinne foran meg slo på Nevzorovs sending, folk applauderte Navalnyj – han ble brakt til tempelet.

Og her i Maryino kommune går og går og går folk for å stille seg i kø. Der den fortsetter nå, tilsynelatende fortsatt noen kilometer unna oss.

Det er ingen mulighet til å ta farvel med kroppen. Ingen kirke i Moskva har plass til så mange mennesker. Ingen i det moderne Russland har noensinne blitt tatt avskjed på denne måten, og jeg er redd ingen vil bli tatt avskjed på denne måten. Bare Vysotskij og Sakharov ble tatt avskjed med på denne måten. Men det var i Sovjetunionen.

Og de spredte ikke folk i gatene på den måten.

Og er du klar over hva effekten av disse sikkerhetstiltakene er? Alle vi i denne køen av tusenvis av mennesker vil ikke se Navalnyj død. Vi får ikke høre begravelsen, hvis formål er ydmykhet og distanse. Alt dette vil vi gå glipp av. Men det betyr at han vil forbli i mange menneskers minne i live slik han sist ble sett.

– Husker du da vi var på det siste møtet hans? – spør den unge mannen kjæresten sin.

– Selvsagt, svarer hun. – Du ble arrestert, du kom ut og fridde til meg.

Kirill Martynov

Journalist

«Det verste bildet av begravelsen: Fra vinduene på skolen i Maryino roper barn «Navalnyj», og menneskene som kom for å ta farvel kan høre det bak gjerdet. Skolebarn får ikke lov til å ta farvel, de er innelåst av feige voksne. Barn må leve i samme samfunn som mordere og de som hjelper dem.»

Boris Nadezhdin

Politiker, ikke valgbar til presidentvalget i Russland

«Selvfølgelig er dette en tragisk dag, for Alekseis død er et stort tap, ikke bare for hans familie og hans nærmeste, som vi kondolerer, men det er et tap for et stort antall mennesker. Jeg tror det er et tap for mange millioner mennesker i Russland, og ikke bare i Russland. La oss håpe at avskjeden vil bli holdt uten overdrivelser. Jeg tror mange tusen mennesker vil komme. Jeg tror jeg vil se mange av mine gamle og nye kamerater i kampen for et fredelig og fritt Russland.»

Ekaterina Duntsova

Journalist, ikke tillatt å delta i det russiske presidentvalget

«Vi tar farvel med Aleksej Navalnyj. Aleksej Anatoljevitj har gått en vanskelig vei i livet. Han tok avgjørelser som ikke var enkle, men som han mente var de eneste riktige, og fulgte dem til tross for hindringene. Ikke alle mennesker er i stand til dette.

Alle som var kjent med Alexey Anatolievichs aktivitet vet at resultatene ikke etterlater noen likegyldige. Navnet hans vil definitivt ikke forbli i historien som «en til på rad» – han vil bli husket.

Det har blitt vår i dag. For oss, men ikke for ham. Han kommer aldri til å se våren igjen, for her, der han dro, fikk han vinter og permafrosten i polarsirkelen, og dit han skal, blir det bare evig sommer. I dag har våren kommet, men hvor langt det er fra våren.»

Boris Akunin

Forfatter

«I dag begraver de en mann som hadde en vakker drøm: å skape fremtidens vakre Russland. Et menneske kan drepes. Alle levende vesener kan drepes. Det er også en drøm. Alt Aleksej kunne gjøre for fremtidens vakre Russland, gjorde han. Alt han kunne gi henne, ga han henne.

Om det var forgjeves eller ikke, er nå opp til deg og meg.

Evig minne for Aleksej og evig skam for oss – hvis alt var forgjeves.»

David Cameron

Storbritannias utenriksminister

«Putin forsøkte å bringe Aleksej Navalnyj til taushet. Men hele verden fulgte med. På dagen for hans begravelse minnes vi motet hans i møte med det russiske regimets brutalitet og motet hans til å stå opp mot korrupsjon. Vi må fortsette å holde Russland ansvarlig.»

mest lest