Harry Potter-forfatteren: – Politiet må gjerne arrestere meg

Avatar photo
Publisert 1. april 2024 | 18:33

En ny lov om hatkriminalitet trer i kraft i Skottland i dag. Harry Potter-forfatter og samfunnsdebattant Joanne (J.K.) Rowling oppfordrer politiet til å arrestere henne når hun returnerer til hjemlandet.

Rowling har i en årrekke stilt seg kritisk til at menn skal få innta kvinnefengsler og kvinneidretten kun fordi de identifiserer seg som kvinner. Forfatteren har høstet både mye kritikk og støtte for sin fryktløse og klare tale innenfor transtematikken.

Regjeringen i Skottland insisterer på at den nye og omstridte loven vil gi beskyttelse mot hat og fordommer uten å kvele ytringsfriheten i landet. Forbudet skal gjelde hatytringer på grunnlag av alder, funksjonshemming, rase, religion, seksuell legning og transpersoners identitet.

Rowling er blant flere som ikke lar seg berolige av regjeringens løfter. På X retter hun kraftig kritikk mot den nye loven:

– Politikerne våre setter menns følelser over kvinners rettigheter og trygghet. Kvinner i Skottland har lenge blitt fortalt av myndighetene at de ikke må tro det de ser og hører. Biologiske virkeligheter benektes, og vrangforestillingene om at man kan skifte kjønn ligner stadig mer på en slags religion.

Forfatteren legger ved en rekke historier om mannlige overgripere, idrettsutøvere og andre transpersoner som hun mener bare utgir seg for å ville være kvinner for å tilegne seg fordeler.

– Jeg er for tiden ute av landet, men hvis det jeg har skrevet her kvalifiserer som et lovbrudd i henhold til vilkårene i den nye loven, ser jeg frem til å bli arrestert når jeg kommer tilbake til mitt fødested Skottland, skriver Rowling.

Skottlands samfunnssikkerhetsminister Siobhian Brown sa til avisen The Telegraph mandag at Rowlings uttalelser kan bli rapportert til politiet for etterforsking:

– Om utallelsene hennes er kriminelle eller ikke, blir opp til politiet å vurdere, sier hun.

Bryter man den nye loven om hatkriminalitet, risikerer man opp mot syv år i fengsel.

Tesla og SpaceX-gründer Elon Musk har også kritisert den nye loven. Han frykter at folk nå vil bli arrestert og straffeforfulgt for å dele morsomme bilder på nett.

Podcast-vert Joe Rogan retter noe den samme kritikken mot det nye lovverket, og sier at komikere som han selv nå må frykte straffeforfølging.

mest lest