Russland knyttes til mystiske hodepiner og neseblødninger

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 1. april 2024 | 10:14

En enhet innen den russiske etterretningstjenesten (GRU) kobles til det såkalte Havanna-syndromet.

Det viser nye undersøkelser fra CBS News, The Insider og den tyske avisen Der Spiegel.

Natt til mandag publiserte de tre mediene artiklene sine, der det påstås at syndromet kan være knyttet til energivåpen som bæres av medlemmer av enheten 29155 i den russiske etterretningstjenesten.

Det antas at over 100 amerikanere i Det hvite hus, CIA, FBI og militæret har blitt påvirket av angrep fra et hemmelig våpen som utstråler kraftig stråling – enten fra et lydvåpen eller et mikrobølgevåpen.

Symptomene varierer fra migrene, kvalme, svimmelhet og hodepine til neseblødning og hukommelsestap.

Ifølge flere kilder som mediene har intervjuet, er de overbevist om at de har vært utsatt for stråling fra et hemmelig våpen. En fellesnevner for dem alle er at de på en eller annen måte har vært i konflikt med Russland.

Ifølge CBS-programmet 60 Minutes har undersøkelsen pågått i løpet av de siste fem årene. I et intervju med magasinet forteller den pensjonerte offiseren Greg Edgreen at han er overbevist om at Russland sto bak angrepene, og at de var en del av en global operasjon for å uskadeliggjøre amerikanske tjenestemenn. Edgreen ledet forsvarsdepartementets gransking av hendelsene.

Den pensjonerte offiseren uttalte: «Hvis min mor hadde sett det jeg så, ville hun ha sagt: ‘Det er russerne, din tosk’.»

Amerikanske myndigheter har ikke funnet noen beviser for utenlandske makter eller at skadene er autentiske

Forskere ved National Institutes of Health i USA publiserte et par studier mandag 18. mars som fant få kliniske forskjeller mellom pasienter med «Havana-syndromet» og friske sammenligningsgrupper.

I den ene studien undersøkte NIH-forskere nærmere hjernene til personer som ble antatt å ha Havana-syndromet, og fant ingen konsistent bevis på hjerneskade og ingen betydelige forskjeller mellom den gruppen og en frisk sammenligningsgruppe.

I den andre studien gjennomførte forskere en rekke tester på 86 ansatte i den amerikanske regjeringen og familiemedlemmer som rapporterte om Havana-syndromet, og sammenlignet dem med 30 personer som hadde lignende jobber, men ikke hadde slike symptomer. Etter å ha gjennomført de fleste kliniske og biomarkør-målinger, var det liten forskjell mellom de to gruppene.

Første gang Havana-syndromet ble nevnt var i 2016, da ansatte ved den amerikanske ambassaden i Havana, Cuba, ble koblet til symptomene som svimmelhet og ekstreme hodepine.

I påfølgende år har det vært rapportert tilfeller over hele verden, inkludert grupper på minst 60 hendelser i Bogota, Colombia, og Wien, Østerrike. Det har vært omtrent 1 500 rapporterte tilfeller i USA, uttalte tjenestemenn i fjor.

Til tross for vedvarende spekulasjoner om at sykdommen kunne ha vært en følge av en målrettet kampanje fra en fiende av USA, kunngjorde den amerikanske etterretningstjenesten i fjor i en felles uttalelse at de ikke kunne knytte noen tilfeller fra en utenlandsk fiende.

De konkluderte med at det er lite sannsynlig at den uforklarlige sykdommen var resultatet av en målrettet kampanje fra en fiende av USA.

mest lest