Russland krever utlevering av den ukrainske etterretningssjefen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 1. april 2024 | 08:46

Russland krever at Ukraina skal utlevere flere personer, deriblant lederen for Ukrainas etterretningstjeneste SBU, Vasyl Maliuk, ifølge en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet søndag.

Det skyldes Russlands påstand om at Ukraina har utført en rekke «terrorangrep».

I uttalelsen henvises det til flere hendelser som har funnet sted i Russland etter invasjonen av Ukraina i februar 2022. Dette omfatter drapet på datteren til en russisk nasjonalist.

«Russland har overlevert til de ukrainske myndighetene sine krav om øyeblikkelig arrest og utlevering av alle de som er knyttet til de aktuelle terrorhandlingene,» heter det i uttalelsen.

Ifølge The Guardian avviste SBU det russiske kravet som «meningsløst» og påpekte at det russiske utenriksdepartementet hadde «glemt» at Vladimir Putin var ettersøkt av internasjonale myndigheter. «Domstolen i Haag venter på ham.»

Russland mener SBU-sjefen har «erkjent at tjenesten hans sto bak angrepene på broen som knytter Krim til det russiske fastlandet». Russland tok kontroll over Krim i 2014, og broen ble bygd etter at regionen ble annektert.

«Den russiske siden krever at Kyiv-regimet umiddelbart opphører all støtte til terroristaktivitet, utleverer de skyldige partene og kompenserer ofrene for skadene,» sa departementet i uttalelsen.

«Ukrainas brudd på sine forpliktelser under antiterror-konvensjoner vil føre til at landet blir holdt ansvarlig i internasjonale juridiske termer.»

SBU uttalte at de russiske kravene «høres særlig kyniske ut når de kommer fra selve terroriststaten… Enhver uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet er meningsløs.»

mest lest