Smittsom hjernehinnebetennelse påvist

Avatar photo
Publisert 1. april 2024 | 18:41

Én elev ved Bjørkelangen videregående skole i Akershus har fått påvist smittsom hjernehinnebetennelse, skriver Indre Akershus Blad.

– Det er svært liten sannsynlighet for at det vil oppstå flere tilfeller, men vi anbefaler ekstra vaktsomhet i de nærmeste par uker, sier Anne-Lise Ringerike, kommunalsjef helse og livsmestring i Aurskog-Høland, til avisen.

Det er nå satt i verk nødvendige tiltak rundt vedkommende og dens nærpersoner.

Rektor ved skolen sier til avisen at skoleoppstart etter påskeferien vil gå som normalt.

Elever som opplever influensasymptomer og smerter i kroppen som ikke går over, bes om å ta kontakt med legevakten i kommunen.

Meningokokksykdom (ofte kalt smittsom hjernehinnebetennelse) skyldes infeksjon med meningokokkbakterien og kan være en alvorlig sykdom. I de fleste tilfellene skjer smitten fra friske bærere, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) på sine nettsider.

Overføring skjer ved dråpesmitte, og krever vanligvis tett kontakt. Utveksling av spytt som ved deling av flasker og glass, samt kyssing og annen intim kontakt kan være viktige smitteveier.

Symptomene på den dødelige sykdommen inkluderer høy feber, nedsatt allmenntilstand med sløvhet/søvnighet og karakteristisk utslett med blødninger i huden. Symptomene kommer ofte veldig raskt med forverring over noen få timer.

De fleste overlever med rask behandling.

mest lest