Ambassadens sjåfør i Sudan har ikke fått hjelp til evakuering

Avatar photo
Publisert 1. mai 2023 | 19:09

Ambassadens sjåfør var avgjørende under evakueringen av den krigsherjede byen Khartoum i Sudan forrige helg. Nå sitter han og familien fast i byen.

Emb Nasreldin er ansatt som sjåfør av Utenriksdepartementet. Nasreldin ville gi hans kone, deres tre sønner og moren en trygg vei ut av Khartoum. Det å bistå kollegene på den norske ambassaden til å evakuere, håpte han ville skape en slik mulighet.

– Da ambassaden ble evakuert, spurte ambassadøren meg om jeg ønsket å forlate Khartoum med ham. Jeg svarte at jeg ikke kunne reise uten familien min, forteller Nasreldin til NRK.

– Jeg forsikret ham at jeg ville bli til jeg hadde hjulpet ham med å evakuere, forteller han.

– Men jeg var ganske sikker på at den norske ambassaden ikke kom til å forlate meg i den situasjonen, sier Nasreldin med skuffelse.

Utenriksdepartementet er forelagt spørsmål fra NRK om hva som har blitt gjort for de 15 lokalt ansatte til nå. De svarer at de ikke kan si noe om hvordan de forsøker å hjelpe dem, av hensyn til deres egen sikkerhet.

Les også: PST: Russisk agent ville kjøpe norsk miniubåt «i gave til venn»

Nasreldin befinner seg fortsatt i hovedstaden sammen med kona, deres tre sønner og moren.

Situasjonen for de sivile i hovedstaden er livsfarlig. Sykehusene er i kriseberedskap. Alt av butikker, bakeri og banker er stengt.

NRK skriver at verdens matvareprogram (WFP) stanset virksomheten etter at tre ansatte ble drept.

– Jeg har ingen penger, for det er ingen banker her med mulighet for å ta ut kontanter. Jeg har ingen bil lenger og vi har bare nok mat for en uke. Når vi har elektrisitet har vi tilgang på vann, sier Nasreldin til NRK.

Mulig å reise til sjøs

Det finnes noen muligheter for evakuering om Nasreldin og familien hans klarer å komme seg ut av hovedstaden.

Mange norske statsborgere har tatt fly fra Wadi Seidna flyplass utenfor Khartoum de siste ukene. UD forventer at flytrafikken fra denne flyplassen vil stanse.

Andre norske statsborgere har reist via sjøtransport til Jeddah i Saudi-Arabia. USA har satt opp konvoier med busser fra Khartoum til havnebyen Port Sudan, og Saudi-Arabia har lagt til rette for transport med ferge videre til Jeddah.

Forventer hjelp

Nasreldin sier til NRK at han håper Norge kan bistå med evakuering for hans familie.

– Min beskjed er at den norske regjeringen må hjelpe folk som har bistått nordmennene på ambassaden. Vi fortjener, særlig nå når det er en konflikt, å bli behandlet som de andre ansatte på ambassaden, sier han.

– Situasjonen nå er at jo lenger vi venter, jo mindre sjanse har vi.

mest lest