PST: Russisk agent ville kjøpe norsk miniubåt «i gave til venn»

Avatar photo
Publisert 1. mai 2023 | 18:38

PST sier de har stanset flere handler mellom «diplomater» og norske bedrifter. De frykter at varene skal ende opp hos det russiske forsvaret.

Russisk militær etterretning (GRU) har ved flere anledninger de årene forsøkt å kjøpe avansert teknisk utstyr fra norske bedrifter. Det forteller PST selv til E24.

Ved minst tre tilfeller har russisk etterretning forsøkt å kjøpe utstyr vi mener kan ha vært på vei til det russiske forsvaret, sier politioverbetjent Dag Røhjell, rådgiver ved Kontraetterretningsseksjonen i PST.

De russiske etterretningsoffiserene kjøper først såkalte hyllevare uten restriksjoner, før de gradvis retter seg mot høyteknologiske produkter.

Ville kjøpe miniubåt

Det som skal ha vært en GRU-offiser tok kontakt med et norsk selskap som driver med avanserte miniubåter (ROV) i slutten av 2021.

Mannen sa han ville kjøpe to ROV-er, og ga som forklaring at disse skulle være en gave til en venn.

Mannen PST mistenker for å være GRU-offiser, var tilknyttet den russiske ambassaden som diplomat.

Etterhvert ble PST involvert i det Røhjell kaller en «dobbeltoperasjon», og handelen gikk ikke gjennom.

PST forteller og at en GRU-offiser i 2019 kjørte ambassadebilen til en norsk virksomhet som selger undervannsteknologi. Han var interessert i å kjøpe utstyr som kan brukes til dykking med mulig militær anvendelse, som dermed kan klassifiseres som strategiske produkter.

Etter en stund forsøkte han å få tak i et mer sensitivt produkt, noe det norske selskapet ikke kunne skaffe ham.

Bedriften tok kontakt med PST først etter krigen i Ukraina startet 24. februar i fjor. Bedriften ble ikke straffeforfulgt, opplyser PST.

Les også: Direktør i Fornybar Norge sammenligner kritikk mot vindkraft med russisk propaganda

E24 har formidlet påstandene fra PST til den russiske ambassaden, og bedt om kommentar:

– Med mangel på overbevisende argumenter mistenkeliggjør mediene all aktivitet knyttet til Russland og virket til russiske diplomater. En ny bølge spionmani i de nordiske landene og deres demonisering av Russland, fører til uopprettelig skade på forholdet mellom landene våre, svarer Maria Zakharova, talsperson for det russiske Utenriksdepartementet.

Angående hva slags produkter russerne forsøker å anskaffe, forteller Røhjell at det spesielt gjelder teknologiske produkter som Russland trenger nå i større grad enn før, gitt sanksjonene landet er underlagt.

– Dette omfatter ikke bare militære eller avanserte sivile produkter, men også andre former for avansert teknologi hvor Norge er langt fremme utviklingsmessig, sier Røhjell.

PST opplyser at aktiviteten de registrerte før februar 2022 har avtatt.

mest lest