Voldsbølgen i Oslo: – Det er trist at det er blitt sånn

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 1. mai 2024 | 08:08

Mer enn halvparten av tilfellene med knivstikkinger og skyteepisoder i fjor og dette året har funnet sted i bydelene Gamle Oslo, Grünerløkka og Sentrum.

Det melder NRK.

– Det er trist at det er blitt sånn, men nå er vi i denne situasjonen, og da må vi få bukt med problemet, sier enhetsleder for enhet Sentrum i oslopolitiet, Frode Larsen til kanalen.

Enhetslederen påpeker at den alvorlige og grove volden har vokst over tid.

– Det gjelder særlig Vaterland og Grønland, hvor det er åpne rusmiljøer og et attraktivt marked. Tøyen peker seg også ut som et av stedene vi har størst utfordringer nå, sier Larsen.

Ifølge NRK var det 64 tilfeller av knivstikking og skyting i Oslo i fjor, og så langt i 2024 har det vært 14 slike voldshendelser. Av disse har åtte vært knivstikkinger og seks har vært skyteepisoder. Halvparten av disse hendelsene har skjedd i bydelene Gamle Oslo, Grünerløkka og Sentrum.

Under NRK-Debatten tirsdag kveld deltok politibetjent Espen Valsgård fra Øst politidistrikt, og han mener at økt finansiering alene ikke vil løse kriminalitetsproblematikken.

– Bare harde tiltak vil føre til et hardt samfunn, bare myke vil føre til et naivt samfunn. Vi trenger begge deler i god forening, sa han.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp), finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), og Frp-leder Sylvi Listahug var også til stede under debatten. Byrådsleder i Oslo, Eirik Lae Solberg (H), mener det er behov for flere politifolk for å takle «en nesten eksplosiv vekst i kriminaliteten».

Til tross for en økning i antall ansatte i politiet har det vært en nedgang i antall polititjenestemenn de siste årene. Unn Alma Skatvold, forbundsleder i Politiets Fellesforbund, påpekte at mens politikerne krangler om prestasjoner, fortsetter kriminaliteten å øke rundt oss.

mest lest