Chicago, Mogadishu, Oslo…

KNK
Publisert 27. april 2024 | 08:35

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

I skrivende stund har Ida Melbo Øystese vært Oslos politimester i et snaut år. Hvordan har det gått?

Det begynte dårlig. I juni i fjor var det skyting på Grønland. Oslos daværende byrådsleder, Raymond Johansen, kalte inn til krisemøte, og der sa politimesteren at «det er (ikke) lovløse tilstander på Grønland … politiet er der hver dag.»

Det ble sommer.

Den sommeren hvor Raymond Johansen fortsatt var byrådsleder, og hvor han understreket på inn- og utpust hvor trygg Oslo var, samtidig som han slo fast «Det er totalt uakseptabelt å gå med machete. Jeg har lenge vært en forkjemper for et forbud mot machete.»

Komiske-Raymond.

Det ble august, og Norway Cup. Én litt annen Norway Cup enn tidligere. «Tirsdag var rundt 50 ungdommer samlet til slagsmål på Ekebergsletta i Oslo, der fotballturneringen Norway Cup avholdes,» skrev VG. Luftpistol, hammer, knokejern og jernstang var noe av det politiet tok beslag i

Men det var ikke innvandring som kunne forklare nye tradisjoner på Norway Cup slo Oslos ferske politimester fast. «Etnisitet har begrenset betydning,» sa hun til Dagsrevyen. Da kom Sylvi Listhaug på banen: «Det betyr ikke at et flertall eller kjempemange av innvandrerungdommer er kriminelle. De aller fleste er lovlydige borgere, men vi kan ikke feie under teppet at denne gruppen er sterkt overrepresentert på krimstatistikkene. Det må tas på alvor, og så må vi jobbe for å gjøre noe med det, og det gjør man ikke ved å stå og pynte brura slik politimesteren gjorde onsdag.»

Kanskje kritikken var en vekker for Oslos politimester?

Allerede 8. august var hun ute med en kronikk: «Tallene viser at antall anmeldte lovbrudd blant barn og unge øker i Oslo, Asker og Bærum. Jeg mener det er behov for en debatt om vi som trenger mer inngripende forebyggende tiltak – som også inneholder elementer av tvang.

 Etter den kronikken dro Oslos politimester på besøk til Stockholm og København, og kom skremt tilbake. «Jeg er bekymret for at politiet mister oversikten i Oslo. At det blir mer utrygt å bo og leve her … «Tidligere kunne jeg flytte mannskap alt etter hvor det brant mest. Fra forebygging, etterforskning eller patrulje. Men nå brenner det på alle områder»,» sa hun til TV2 i oktober.

Siden den gang har advarslene fortsatt å hagle. 15. april kunne VG fortelle at nabolagspolitiet på Grønland kunne rapportere om skremmende forhold: «Kartleggingen viser blant annet at: De kriminelle miljøene i stor grad opererer fritt på Grønland og Vaterland. Et flertall av ansatte og bedriftseiere som politiet har snakket med, har opplevd vold, trusler eller sjikanering. Det høyst sannsynlig er store mørketall på kriminalitet i dette området.»

Eller sagt med andre ord: Det den ferske politimesteren sa var feil.

Nå er det blitt så ille at selv Dagbladets politiske kommentator Marie Simonsen er bekymret. Hun minner om en pyroman som brått synes det er blitt hett om ørene.

Oslos politimester vil flytte enda mer politi til Grønland. «Avdelingen skal bestå av opp til 38 politibetjenter. Oppdraget deres er å slå ned på åpent narkotikasalg, vold og trusler på Grønland og Tøyen – når det skjer.»

Det er ingen skam å snu, og det har altså Oslos politimester gjort.

Verre er det med våre politiske ledere. Oslos ferske byrådsleder Eirik Lae Solberg sa at «Jeg mener at regjeringen nå er nødt til å styrke politiets ressurser i Oslo.» At Eirik Lae Solberg klager over kriminalitetsutviklingen i Oslo er enda dummere enn at selv Marie Simonsen gjør det.

Eirik-Ramadan tilhører ytterste globalist-fløy i Høyre. I 2019 mente han at det var helt uinteressant hvor besteforeldrene dine kommer fra. 

Som Oslo byrådsleder vil han som Oslos politimester erfare at etnisitet spiller en rolle. Hvor mange som har besteforeldre fra Norge, og hvor mange som har fra Somalia, Irak, Syria og Pakistan, har enorm betydning for kriminalitetsutviklingen i Oslo.

Selvfølgelig.

Oslo politimester har lært.

Oslos byrådsleder har ikke lært, og ei heller justisministeren, eller statsministeren. Hva venter så Oslo?

For lite, for sent, men for høy innvandring, og Oslo vil bli som Malmø, og minne mer og mer om Mogadishu. Politimesteren blir ihvertfall ikke arbeidsledig. 

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

Marie Simonsen er et livsfjernt fjols

mest lest