Fedmemedisin-produsent er en gigant i dansk økonomi

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 1. juni 2024 | 19:03

Ifølge det danske finanspolitiske rådgivningsorganet har den danske legemiddelgiganten Novo Nordisk hatt en større innvirkning på sysselsettingen i landet enn først antatt. Dette er imidlertid knyttet til økende bekymringer om at den danske økonomien kan bli for avhengig av ett enkelt selskap, skriver Bloomberg.

Novo Nordisk har blitt det mest verdifulle selskapet i Europa på grunn av suksessen med medisinene deres for fedme og diabetes. Selskapets produkter, Wegovy og Ozempic, hjelper personer som sliter med fedme eller diabetes med å gå ned i vekt ved å inneholde en aktiv ingrediens som forbedrer fordøyelsen og, viktigst av alt, gir en rask metthetsfølelse.

Selskapet blir stadig større etter hvert som disse legemidlene blir mer populære. Denne veksten påvirker allerede hele den danske økonomien. Ifølge Bloomberg har den danske økonomien vokst med 1,9 % i fjor, men uten Novo Nordisk ville den ha stoppet opp.

En annen økonomisk indikator som viser effekten, er sysselsettingen. Fra begynnelsen av 2023 frem til mars i år har Novo Nordisk skapt over 7 500 arbeidsplasser i Danmark. Legemiddelindustrien har imidlertid en enda større innvirkning. Tirsdag rapporterte Landets økonomiske råd at den sto for halvparten av jobbveksten i den innenlandske private sektoren utenfor landbruksnæringen i samme periode, enten direkte eller indirekte.

Bekymringene for at Danmark kan oppleve noe lignende som Finland, hvor økonomien ble sterkt påvirket av Nokia, mobiltelefonprodusenten på slutten av 1990-tallet, øker som følge av de nye anslagene for sysselsetting. Ifølge Bloomberg, førte nedgangen til selskapet til en negativ utvikling i hele økonomien.

Stephanie Lose, den danske økonomiministeren, påstod tidligere at Novo Nordisk ikke har stor innvirkning på dansk økonomi eller sysselsetting, ettersom mye av selskapets produksjon skjer i utlandet.

Selv så sent som i oktober i fjor antydet Det økonomiske råd, som nå advarer mot dette problemet, at Novo Nordisks ekspansjon kun ville ha begrenset innvirkning på sysselsettingen, til tross for at selskapet har bidratt betydelig til landets BNP-vekst. Deres synspunkt har endret seg.

Myndighetene rapporterer i deres nylige rapport at «bidraget fra legemiddelindustrien til BNP var større enn forventet, noe som resulterte i økt sysselsettingsvekst.» Videre, på grunn av legemiddelindustrien som en viktig faktor, ble prognosen for BNP-vekst i år doblet til 2,6 prosent.

Novo Nordisk ønsker å øke produksjonen av sine populære medisiner og vil investere betydelige beløp i utvidelsen av sine nåværende anlegg. I starten av mai fikk selskapet også tillatelse fra Odense, Danmarks tredje største by, til å bygge en ny fabrikk.

Hva er Wegovy og Ozempic og hvordan virker det?

Wegovy og Ozempic er medisiner som brukes til personer med alvorlig overvekt. Wegovy er en injiserbar medisin som inneholder et stoff kalt semaglutid. Dette stoffet hjelper til med å kontrollere blodsukkernivået, redusere appetitten og gi pasientene en bedre følelse av metthet.

Ozempic er et søstermedikament fra samme selskap, og det brukes til behandling av type 2-diabetes. Det inneholder også det samme stoffet, semaglutid.

En studie antyder at pasienter som bruker Wegovy kan gå ned mer enn 10 prosent av kroppsvekten.

Det er imidlertid mulig at noen opplever bivirkninger som kvalme eller oppkast. I tillegg viser forskning at pasienter ofte legger på seg igjen etter at behandlingen er avsluttet.

Wegovy er for øyeblikket tilgjengelig i ni land: Danmark, Tyskland, Island, Norge, Sveits, De forente arabiske emirater, USA, Storbritannia og Japan.

Salget av denne medisinen har økt betydelig siden i fjor. Som et resultat av dette rapporterte Novo Nordisk en økning i salget på 31 % til 33,71 milliarder dollar i fjor.

mest lest