Tidligere Dagbladet-journalist radbrekker kollegaer som skriver for Document og iNyheter

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 1. juni 2024 | 17:11

Per Lars Tonstad har tidligere jobbet i NTB og Dagbladet. Nå er han pensjonist i Portugal. Derfra har han tid til å lese nettaviser han ikke liker.

Tidligere NRK-journalist Alf R. Jacobsen, journalist Ottar Jakobsen, Ragnar Larsen, Arnt Jensvoll og Arnt Folgerø, er blant kollegaene som levnes liten ære i en epost Tonstad har sendt til Journalisten. Også Hans Rustad har en fortid i NTB før han tok sluttpakke i 2003 og startet Document.no.

Tonstad skrev etter det iNyheter kjenner til først et leserinnlegg han ønsker på trykk i Medier24, men de valgte ikke å publisere det på grunn av karakteristikkene som fremkom mot navngitte personer. Deretter tok Journalisten saken i form av en gjengivelse av deler av leserinnlegget.

Skjermbilde Journalisten.

– Fortsatt tar de til pennen, men skriveriene er ikke journalistpensjonister verdig, skriver Tonstad i det refuserte leserinnlegget.

«Over tid har jeg fulgt document.no og inyheter.no, og aldri har jeg møtt medier som er så ensidige, fordømmende og forførende», skriver han og fortsetter:

«Deres plattform i dag er nettsider jeg opplever som ekstreme. Som dyrker fremmedhat, forakt mot islam og palestinere, nesegrus beundring av Israel og Trump, latterliggjøring av klimakrise og koronavaksine, intens EU-motstand og en vanvittig forestilling om at alle globale organisasjoner er skapt og styres av en elite som ønsker alle verdens folk og land en framtid i armod og undertrykkelse.»

Han mener hans tidligere kollegaer «framstår i fri dressur med innlegg, foran mikrofon og kamera, og de møter aldri en eneste motstemme.»

Tonstad sparer ikke på kruttet:

«Medarbeiderne intervjuer hverandre, og dyrker hverandre – «Ja, så klart kan det sies», «der fikk du sagt det», er vanlige kommentarer fra personen som intervjuer og gratulerer sin meningsfelle med en uimotsagt innertier. Mediene henger ut statsråder, regjeringer, globale organisasjoner, EU, forskere og vitenskap som folkets fiender. De som dyttes ned i søla, får aldri ta til motmæle. Kildebredde og -mangfold er fremmedord, her er det bare plass til forakt og latterliggjøring av det store flertall som avviser konspirasjonene.»

Videre:

«Gjengen presenterer en fasit, basta bom, alternativt kommer George Soros, WEF, WHO, EU og andre globale spøkelser og tar deg. Og de skiter med vellyst og iver i eget reir, altså redaksjonene som har besørget deres romslige pensjoner. Mediene løper myndighetenes ærend og forfallet er totalt, etter at de selv ble pensjonister.»

«Deres mediekritikk fremmes fra et glasshus der det singler i glassbiter for hver artikkel de hoster opp fra grøftekanten.»

– Jeg kjenner personene bak disse uetiske kommentarene, de var mine kolleger i hine hårde dager og respekterte en gang presseetiske prinsipper. Nå har de tatt bolig på et isflak der det bare er plass til hatet, fordommene, konspirasjonsteoriene og bomber uten krutt fra skyttergravene. De høster applaus fra en liten gruppe forvirrede sjeler, les kommentarfeltene, mens majoriteten rister på hodet over villfarelsen, avslutter pensjonerte journalist Per Lars Tonstad.

Tilsvar

Journalisten har vært i kontakt med de som navngis. Redaktør i iNyheter, Helge Lurås, sier til Journalisten at han tviler på om Tonstad faktisk har lest iNyheter i noen særlig grad, og at det kun er Arnt Folgerø av de navngitt som skriver for iNyheter, mens resten skriver for Document.no.

– Det er nok også den avisen Tonstad rent faktisk følger og irriterer seg over. Og det må være opp til Hans Rustad å svare på den kritikken som fremkommer. De artiklene som Arnt Folgerø har publisert på iNyheter, er etter min mening svært godt dokumentert og saklige.

Lurås sier iNyheter publiserer omlag 6000 artikler i året og ber Tonstad peke på konkrete artikler som underbygger det han påstår.

Generelle fordømmelser som Tonstad kommer med er ikke mulig å ta seriøst, sier Lurås.

Ingen av de som skriver for Document har ønsket å kommentere saken. Men Arnt Folgerø har kommentert.

Folgerø bekrefter på telefon til iNyheter at han tidligere har skrevet for Document, men at han nå skriver for iNyheter.

– Jeg dyrker verken kolleger eller konspirasjoner. Jeg forsøker å drive med kritisk journalistikk i et av de mest meningskonforme landene i verden med en grunnpensjon som er på nivå med minstepensjon, men med en frihet som jeg ikke hadde som aktiv journalist i NTB. 

Dagens journalister har ikke et eneste kritisk i fiber i kroppen, skriver Folgerø videre.

iNyheter vil publisere Folgerøs tilsvar i sin helhet senere.

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest