Nye gull til Norge: – Utrolig inspirerende å se hva kroppen er i stand til å gjøre

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 1. september 2022 | 17:11

Alle som trener vekter på treningssenter er kjent med øvelsene knebøy, benkpress og markløft, men visste du at disse tre løftene også utgjør en egen sportsgren?

Styrkeløft er i utgangspunktet ganske simpelt: Hver utøver har tre forsøk på å løfte så mye de klarer i hver av øvelsene, og den som har løftet mest vekt totalt når de beste godkjente forsøkene i hvert av løftene regnes sammen, har vunnet. Sporten er kort forklart å teste den maksimale styrken i hver av “de tre store” øvelsene.

Selv om de aller fleste kjenner godt til de tre baseøvelsene, så er det imidlertid mange som ikke kjenner til at Norge over en rekke år har vært i toppsjiktet over sterke medalje-samlende nasjoner. Sist ut i rekken var junior-gull i til Ludvik Moen, Marthe S. Tjelta og Knut Einar Skår, samt sølv til Juliane Slettnes. Sistnevnte tok også norgesrekord i både Knebøy og sammenlagt vekt.

iNyheter har tatt en prat med Brumunddalsløfteren Ludvik Moen etter hans vellykkede stevne i Istanbul, Tyrkia.

– Hvorfor og hvordan startet du med styrkeløft?

Jeg har alltid vært interessert i idrett, og når min far tok med meg og brodern for å lære litt styrketrening, ble jeg fort bitt av basillen.

Å komme i toppsjiktet i styrkeløft er svært krevende. Det krever en ekstrem disiplin, og dedikert trening, spising og hviling, over en lang periode. Styrketrening har Moen drevet med i rundt 8 til 9 år, der 6 av disse har vært konkurrerende år. Oppkjøringen til VM har han holdt på med siden NM i slutten av juni. Det går vanligvis tolv til femten timer til trening hver uke, forteller han.

Les også: Er Erling Braut Haaland allerede tidenes beste norske fotballspiller?

– Det å bruke så mye tid og krefter på en tung type trening som dette, uten at styrkeløft er en spesiell lukrativ sport, hvorfor gidde?

Nettopp fordi det er utrolig inspirerende og gøy å se hva kroppen er i stand til å gjøre. Hvor mye sterkere kan man bli med den rette treningen. Hvor mange kilo kan man gjøre i en knebøy med det utstyret vi bruker.

– Hva er dine mål fremover?

Mine mål fremover er å komme meg videre til neste vektklasse, og så med tiden være med å kjempe om medaljer i Jr. EM og Jr. VM der også!

Ludvik Moen løftet 302,5 kg i knebøy, 202,5 kg benkpress og 260 kg i markløft, og samlet seg med det en total vekt på 765 kg.

Støre om statsbudsjettet: – Norge kommer trolig til å stå i en krevende tid i flere år fremover

mest lest