Søkte sex med gutter fra 16 år: Rektor ved ungdomsskole hevder profilen var falsk

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 1. oktober 2024 | 14:41

Han kalte seg «lucifer33» på datingappen gaysir.no. Appen kaller seg «Norges største nettsamfunn for homofile og andre skeive».

Bildene på profilen var ikke sladdet (noe iNyheter har gjort i ettertid). De viste tre ulike bilder av en og samme mann. Han var klart gjenkjennelig.

«Jeg suger, du nyter», sto det et sted.

Sladdet skjermbilde Gaysir

I Om-delen sto det: «Mann på 32 år, Oslo. Singel. Alderspreferanse 16-45 år. Søker vennskap, chat på interbett, treff. Søker ikke forhold.»

Han beskriver seg et annet sted som «35 år gammel, høyt utdannet og med en spennende jobb».

iNyheter får tips om profilen i begynnelsen av september. Den blir sagt å tilhøre en navngitt mann som nylig har vært i nyhetene. Han er rektor ved en ungdomsskole i Oslo.

I april ble mannen slått ned på t-banen av en ungdom på 15 år. Han er nå redd for å kjøre kollektivt og bevege seg fritt på Grorud, skrev VG.

Tipseren til iNyheter stilte spørsmålet: «Kunne profilen på Gaysir ha en sammenheng med trusselbildet?»

Vi tar kontakt med rektoren første gang onsdag 4. september med spørsmål om det er hans profil. Vi sender sms først, og ringer deretter. Intet svar.

Så tar vi igjen kontakt dagen etter.

Da svarer han.

«Hei, jeg kjenner ikke til gaysir og har ikke en profil på gaysir. Kan du sende meg lenken til profilen? Hilsen Rachid.»

Vi sender et av skjermbildene.

«Dette er bildet mitt, som jeg har hatt på instagram tidligere. Kan du sende meg lenke til profilen,» gjentar han så.

Men Gaysir-profilen er da slettet. Det skjedde like etter at vi tok kontakt med rektoren dagen før. Men vi har url-adressen til den tidligere profilen.

For å opprette profil på Gaysir må man oppgi et telefonnummer, der man får en kode som man taster inn for å fullføre profilen.

Rektoren ber om flere skjermbilder. Men vi har allerede sendt ham ett. Jeg forteller at vi har flere.

«Jeg vil se alle skjermbildene som du har,» skriver han så.

Vi sender et ytterligere skjermbilde fra profilen.

«Denne profilen kjenner jeg ikke til. Jeg kommer til å politianmelde det,» skriver rektoren så.

Vi ber om å få se anmeldelsen.

Men dette er på en torsdag (5. september). Det kan ta tid å levere en anmeldelse.

Vi tar kontakt igjen på mandag 9. september med spørsmål om han har anmeldt Gaysir-profilen.

«Hei, Jeg velger å ikke anmelde på dette tidspunkt fordi jeg vet hvem som har opprettet profilen, og er i dialog med vedkommende. Jeg har ikke flere kommentarer å komme med om saken,» svarer han.

Vi ber så om å få informasjon om hvordan han har funnet ut hvem det er, om det er en elev som har gjort det, hvorfor Gaysir-profilen ble slettet rett etter at vi tok kontakt, og om han har varslet sine overordnede i Utdanningsetaten (UDE) i Oslo kommune om den angivelig falske profilen.

Han skriver da at det ikke er en elev, og at han har informert UDE.

Han svarer ikke da vi stiller ytterligere oppfølgingsspørsmål.

Vi lar det gå en periode og tar så kontakt med Utdanningsetaten i Oslo kommune.

De bekrefter etter noen dager at de har fått en henvendelse.

«Vi har mottatt en henvendelse fra en rektor hos oss om en falsk profil, og har hatt dialog med vedkommende om dette,» svarer kommunikasjonsdirektør Randi Hagen Eriksrud.

Vi har inntil da ikke oppgitt navnet på rektoren for å ikke «blåse» navnet unødvendig for mange ansatte i Utdanningsetaten. Men med den bekreftelsen, oppgir vi at det det dreier seg om Racid Sealiti, som er rektor ved Bjøråsen ungdomsskole.

Det bekreftes fra kommunikasjonsdirektøren at det er samme rektor de har mottatt varsel om en falsk profil fra.

Vi spør så Utdanningsetaten (UDE) om Sealiti har oppgitt navnet på hvem han mener har opprettet den «falske» profilen og om motivet vedkommende har hatt

Vi spør også om UDE oppfordret Sealiti til å anmelde den falske profilen og om de har tilbudt ham juridisk bistand.

«Vi har anbefalt rektor å anmelde den falske profilen, og har tilbudt han juridisk bistand. Vi kjenner ikke til hvem som har opprettet profilen,» svarer Eriksrud.

Hun skriver videre at de ble kontaktet av Sealiti torsdag 5. september, og «har hatt dialog med han siden det.»

Da vi så tar kontakt med Sealiti med spørsmål om han har tatt imot juridisk bistand og om han har anmeldt saken, får vi ikke svar.

Til tross for gjentatte henvendelser på telefon og sms. Sealiti virker å ha blokkert oss.

Vi sender ham også epost og tar på ny kontakt med Utdanningsetaten mandag denne uken og varsler om at vi kommer til å skrive om saken.

De anmoder oss da om å ikke oppgi navnet hans.

«Vi ber om at rektor holdes anonym i forbindelse med publisering. Etter vår vurdering, vil publisering av rektors navn kunne gå vesentlig utover hans sikkerhet. Dette har blant annet sammenheng med det geografiske området han er rektor i, og hans etniske opphav. En publisering av hans navn vil videre gjøre det svært vanskelig for han å fortsette i nåværende stilling og vil få store konsekvenser for videre yrkesmuligheter.

Vi vil også vise til at rektor i denne saken har bestridt at profilen er ekte. Det foreligger ikke fakta i saken som utelukker rektors forklaring. Når det ikke foreligger faktaopplysninger som klart undergraver rektors forklaring, mener vi at media bør være varsomme med å publisere opplysninger som kan få store personlige konsekvenser,» skriver kommunikasjonsdirektør Randi Hagen Eriksrud på epost .

Etter iNyheters vurdering er det sterkt sannsynliggjort at Sealiti har opprettet profilen selv. Den ble slettet like etter at vi tok kontakt. Han har unnlatt å anmelde (noe som som ville vært straffbart om han selv sto bak – altså falsk anmeldelse), han har ikke besvart iNyheters forsøk på å oppklare saken og har heller ikke informert UDE om hvem som angivelig har opprettet profilen.

Det har gått nesten fire uker siden iNyheter først tok kontakt med ham om saken.

Vi gir imidlertid UDE ytterligere ett døgn til å vurdere saken og formidle til Sealiti at vi planlegger publisering.

Kort tid etter dette, på mandag 30. september, får vi svar på vår epost fra rektor Rachid Sealiti.

«Jeg har ikke anmeldt saken enda. Jeg er i dialog med den som har opprettet profilen, og har ikke landet på om jeg skal anmelde eller ikke. Grunnen er at personen er i en situasjon som er krevende, og evt. en anmeldelse vil gi personen store konsekvenser. Jeg er i dialog med personen, og jeg ønsker at personen får mulighet til å fortelle det selv til hans nærmeste,» skriver han.

Sealiti ber om å ikke bli navngitt av hensyn til sin egen sikkerhet.

iNyheter ber så om dokumentasjon på at det foregår en slik dialog med «den som har opprettet profilen», og vi ber om å få komme i kontakt med vedkommende.

Vi purrer Sealiti på dette dagen etter.

Men får ikke noe svar.

Dermed blir denne artikkelen publisert.

Kommentar til publisering (red)

iNyheter mener denne saken har offentlighetens interesse av flere grunner.

At det finnes en slik eksplisitt datingprofil med bilde av en ungdomsskolerektor der det søkes om treff med menn/gutter ned i 16-års alder, er i seg selv en sak. Ungdomsskoleelever kan være 16 år i 10nde klasse.

Når Utdanningsetaten peker på at det er en risiko involvert for rektoren om dette kommer ut, så gjelder den risikoen allerede fra det tidspunkt datingprofilen er opprettet. Den lå åpen ute for alle som er inne på Gaysir.

Hvis det er rektoren som selv har opprettet profilen, så har han utsatt seg for en risiko. Her snakker vi også om muligheten for utpressing. Hvis det faktisk er som Sealiti sier at en annen har opprettet profilen, har vedkommende i så fall vært den som har utsatt ham for risikoen. Og at rektoren da ikke anmelder forholdet eller tar imot juridisk bistand, synes noe vanskelig å forstå.

Utdanningsetaten peker videre på at det i denne saken har betydning hvilket «geografiske området han er rektor i, og hans etniske opphav.» Vi regner her med at det indikeres lavere toleranse for homofili i visse deler av Oslo og i visse etniske miljøer.

At det er slik og anerkjennes som det av Oslo kommune, har i seg selv offentlighetens interesse. Homofile har krav på beskyttelse som alle andre.

Det sier jo også noe om alvoret i at det er opprettet en slik datingprofil når Utdanningsetaten vurderer det slik at dersom det blir kjent, så vil det «gjøre det svært vanskelig for han å fortsette i nåværende stilling og vil få store konsekvenser for videre yrkesmuligheter.»

Alvoret i saken er slik sett stor. Men ansvaret her påhviler rektor Rachid Sealiti som enten har opprettet profilen eller beskytter den som har gjort det. Utdanningsetaten har også blitt gitt fire uker på å finne ut av hva som har skjedd uten at det ser ut til å ha brakt fremskritt i undersøkelsene om hva som rent faktisk har skjedd eller hvem som står bak profilen til tross for at rektor Rachid Sealiti hevder han vet hvem det er.

Hvis rektoren ikke står bak denne datingprofilen som har så store konsekvenser, er det fortsatt mulig for ham å oppklare saken gjennom en anmeldelse.

Vi mener derfor en publisering med navn er berettiget.

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest