Milliardær-ektepar flytter til Sveits

Avatar photo
Publisert 1. november 2022 | 18:43

– Vi landet på Sveits fordi vi reiser mye internasjonalt, og det er lettvint å gjøre fra Sveits, samt at Sveits er godt tilrettelagt for utenlandske borgere forteller Hans Jacob Sundby til E24.

Ekteparet Hans Jacob og Randi Sundby eier Norges største private barnehagekonsern. Til E24 sier Hans Jacob Sundby at han og familien flytter til Sveits fordi de skal ekspandere barnehagevirksomheten til andre land.

– Dette er ikke en skatteutflytting. Vi har bodd i utlandet seks, syv ganger før. Mesteparten av vår virksomhet er utenfor Norge, all vår vekst er utenfor Norge. Vi skal flytte videre til andre land og andre kontinenter. Og vi vil betale den skatten vi skal der hvor vi til enhver tid befinner oss, sier Hans Jacob på telefon fra Luzern i Sveits til E24.

Har opplevd kraftig vekst

Ekteparet Sundby eier hver sin halvpart av aksjene i Læringsverkstedet, gjennom holdingselskapet Hjr Holding AS. De startet Læringsverkstedet i 2003.

Siden har de vokst kraftig.

Les også: Ny måling gir flertall til Høyre og FrP alene

Selskapet har en egenkapital på 2,45 milliarder kroner, ifølge Fagbladet. Mange av barnehagebyggene er finansiert av offentlig subsidierte husbanklån, og de har fått offentlige tilskudd for å dekke rentekostnader og slitasje på bygg.

Det norske skattesystemet åpner for at ekteparet kan selge deler av selskapet om fem år, og dermed ta ut verdiene av selskapet uten å skatte av formuen til Norge.

Avviser at de flykter på grunn av skatt

– Vi landet på Sveits fordi vi reiser mye internasjonalt, og det er lettvint å gjøre fra Sveits, samt at Sveits er godt tilrettelagt for utenlandske borgere forteller Sundby til E24.

Videre sier han at alle tilskudd de får i Norge vil bli i barnehagene. Sundby sier at de ikke vil ta med seg norske tilskudd ut av Norge.

– Om det så hadde vært en Høyreregjering hadde vi flyttet ut, sier han.

Nå tjener 137 ansatte i NRK over én million kroner

mest lest