Opp mot 40 cm snø på Østlandet

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 1. november 2023 | 16:36

Det er ventet kraftig snøfokk fra og med onsdag kveld i fjellet i Sør-Norge, med kraftig vind og perioder med snø. På Østlandet kan det bli opp mot 40 cm på fredag.

– Fredag venter vi 25-40 cm snø for indre strøk av Østlandet. Snøen vil falle i områder over 300 meter, noe høyere snøgrense midt på dagen.

I løpet av hele torsdag vil det komme fem til ti centimeter med snø nord i Innlandet og på fjellet.

Varslingsmeteorolog ved StormGeo, Ingrid Lundhaug, forteller at på Østlandet vil nedbøren komme inn fra sør fra onsdag ettermiddag.

– Den vil deretter bre seg videre oppover i løpet av natten, slik at hele Østlandet vil få nedbør torsdag morgen. Nedbøren begynner som snø i dag, men torsdag stiger temperaturen slik at nedbøren fort vil gå over til sludd i ytre strøk. På kvelden kan det bli regn, sier Lundhaug til VG.

Uværet kan medføre vanskelige kjøreforhold med snø i veibanen, kolonnekjøring og stengt veier.

– Vi har sendt ut gult farevarsel om snøfokk i fjellet i Sør-Norge på grunn av kraftig vind og perioder med snø, skriver Meteorologene på X.

Farevarselet gjelder fra onsdag ettermiddag til sent torsdag kveld.

Vogntog og biler med sommerdekk skapte kaos på veiene på Sør- og Østlandet mandag.

Nå advarer NAF foran neste snøfall:

– Dette må både bilister og transportselskaper lære av. Er du ikke rustet for snøføre har du ingenting på veiene å gjøre, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF i en pressemelding.

Sesongens første snø på Østlandet førte til lange køer og en rekke trafikkuhell. Flere steder var kaoset forårsaket av vogntog som stod fast eller ikke var skodd for vinterføre.

– Det er en enorm risiko å ta. Det må bli slutt på at transportselskaper sender ut vogntog med dårlige dekk eller lar sjåfører uten opplæring kjøre på vinterføre. Likevel ser vi samme kaos år etter år, sier Handagard. 

Kan miste førerkortet

Også personbiler med sommerdekk forårsaket uhell og lange køer. Om du tar sjansen på å kjøre med sommerdekk risikerer du ikke bare å forårsake ulykker, men også å miste førerretten eller få et erstatningskrav mot deg fra forsikringsselskapet.

– Selv en kort kjøretur eller å kjøre til verksted for å få lagt om dekk medfører å sette andre i fare. Hver enkelt har et ansvar her. Har du ikke vinterdekk på, må du rett og slett la bilen stå, sier Handagard.

NAF anbefaler også bilistene om å passe på at ruter og biltak er frie for snø. Har du snø på taket og må bremse risikerer du at snøen sklir ned over frontruten.

– Det er trafikkfarlig, det samme gjelder dersom du kjører av gårde uten å tilstrekkelig sikt, sier Ingunn Handagard

Manglende brøyting

Før neste bølge med snø er ventet, sender NAF også en oppfordring til de som styrer brøytemannskapene. Flere steder var også mangelfull brøyting med på å øke problemene mandag.

– I våre dager kan snø varsles med rimelig stor sikkerhet. Da må mannskapene være beredt til å rykke ut. For å gjøre jobben enklere for mannskapene, bør både bilister og transportselskaper vurdere om det er nødvendig å kjøre før snøen er ryddet, sier Handagard.  

mest lest