Norsk kvinne suspendert fra legestudium i Polen etter anklager om antisemittisme

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 1. november 2023 | 13:20

En norsk medisinstudent i Polen er utestengt fra universitetet hun studerer ved i Warszawa etter en pro-Palestina-marsj i den polske hovedstaden 21. oktober.

Kvinnen holdt opp en plakat der det står «Keep the World Clean» (Hold verden ren, red.anm) og hvor en David-stjerne (jødestjerne) ligger i en søppelbøtte. Dette skapte sterke reaksjoner og videoer og bilder gikk viralt på sosiale medier.

Det var iNyheter som først skrev om det i Norge.

Les også: Norsk legestudent går viralt med anti-israelsk plakat i Warszawa

Plakaten ble tolket som antisemittisk av flere, inkludert den israelske ambassadøren i Polen og visestatsråd Pawel Jablonski i utenriksdepartementet i Warszawa.

Universitetet uttalte raskt at de skulle granske saken. Og nå har de kommet med en uttalelse der de sier at studenten er suspendert.

– Det er ikke plass til noen form for hatefulle ytringer eller vold ved det medisinske universitetet i Warszawa, skriver rektor Zbigniew Gaciong i en uttalelse til nyhetsnettstedet Onet.

Han viser til at studenten ble innkalt på teppet første arbeidsdag etter hendelsen for å forklare hva som hadde skjedd. På bakgrunn av dette opplyser Gaciong at han umiddelbart besluttet å suspendere henne.

Politiet er også varslet om saken for å undersøke om plakaten utgjorde et brudd på polske lover, skriver NTB.

Flere gransket også den lukkede Instragram-kontoen hennes som har over 21.000 følgere. Der lå det angivelig flere anti-israleske poster.

Den norske kvinnen ble også intervjuet av kanalen Nexta underveis i demonstrasjonen. Hun kommer 4:07 ute i klippet som kommer under. Der sier hun selv at hun er fra Norge. Hun tar imidlertid avstand fra påstanden om at det er jøder hun mener skal vekk med plakaten.

– Jeg ser dere holder en poster. Holde verden ren, ren for jøder, antar jeg? sier intervjueren.

– Nei, nei, nei, svarer den norske kvinnen i kor med en venninne som står ved siden av henne.

– Nei, nei, nei. Ikke jøder, selvfølgelig ikke jøder. Religionsfrihet er også en menneskerett, som vi støtter. Men vi støtter ikke den israelske regjeringen og det etniske folkemordet de driver med nå mot det palestinske folket. Men jøder…vi elsker alle.

Hun ba senere om unnskyldning for plakaten i en melding i sosiale medier,melder NTB.

Israels ambassadør i Polen, Jacob Livne, erklærte imidlertid at banneret var «åpenbar antisemittisme» og oppfordret polske myndigheter til å ta affære.

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

mest lest