Mindreårige i Norge forsøkt vervet av svenske kriminelle nettverk

Avatar photo
Publisert 1. desember 2023 | 16:19

Mindreårige gutter i Stavanger-regionen har flere ganger blitt forsøkt rekruttert av svenske kriminelle nettverk for å selge narkotika, opplyser politiet.

Sør-Vest politidistrikt ser stadig økt aktivitet fra svenske kriminelle nettverk i Stavanger-regionen. Målgruppen er ofte unge menn.

– Politiet er kjent med at svenske kriminelle blant annet har tatt kontakt med mindreårige gutter i politidistriktet. Formålet med kontakten er å få guttene til å utføre ulike typer kriminalitet for dem, blant annet salg av narkotika, sier Thor Magne Løge i Sør-Vest politidistrikt til NRK.

Han legger til at de lokale ungdommene som blir oppsøkt av svenskene er allerede i en risikogruppe med tanke på kriminalitet.

– Dette er et miljø politiet har stor oppmerksomhet rundt, sier Løge til statskanalen.

Politiet har avdekket forsøk på rekruttering fysisk ved at svenskene tar kontakt i utemiljøer hvor ungdommene oppholder seg. Men politiet presiserer at rekrutteringen også kan skje via andre kanaler, som på nettet, hvor det er vanskeligere å oppdage.

Har registrert personer med forbindelse til Sverige

Ifølge Løge har flere kriminelle med tilknytning til Malmö forsøkt å få fotfeste i Stavanger-regionen, men han sier at politiets aktive innsats så langt har hindret etableringer av kriminelle, svenske nettverk.

– Kriminalitet med tilknytning til svenske miljøer har høy prioritering. Vi har flere saker hvor det er registrert personer med forbindelser til Sverige. Dette er noe vi følger godt med på, sier Løge til NRK.

Den svenske journalisten og forfatteren Diamant Salihu uttalte for to uker siden på NRK Dagsrevyen at den blodige gjengkrigen kan flytte seg til Norge.

Kripos har bekreftet at Norge er et lukrativt marked for svenske kriminelle nettverk.

Svenske kriminelle vender nesen mot Norge

– Vil man selge narkotika i Sverige i dag, vet man at man risikerer livet til familiemedlemmene. Men i Norge finnes ikke den samme konkurransen. Derfor vil etterspørselen etter narkotika føre til at de kriminelle vil søke seg til Norge, sa Salihu på NRK.

NRK skriver at de har kjennskap til en svensk statsborger på 24 år fra Malmö som for tiden sitter varetektsfengslet i Sør-Rogaland, mens en svensk statsborger på 30 år fra Malmö tidligere i år ble utlevert fra Stavanger til Sverige etter anmodning fra svensk politi.

Skjer også i Bergen

Men det er ikke bare Stavanger hvor svenske kriminelle nå har tilstedeværelse.

Helge Stave i Vest politidistrikt, sier til NRK at det ikke er uvanlig med kontakt mellom kriminelle nettverk i deres politidistrikt og utenlandske nettverk, også svenske.

– Vi ser svensker som bosetter seg i Bergen etter å ha hatt opphold i Sverige, med tilknytning til kriminelle miljøer der. Noen av disse har også kontakt med unge kriminelle miljøer i Bergen. På bakgrunn av det som har skjedd i Sverige er det klart at vi følger nøye med. Og dette er jo også noe som Politidirektoratet har bedt alle politidistriktene om å rette stor oppmerksomhet mot, sier Stave til NRK.

mest lest