6. januar-fangene med massivt søksmål

Avatar photo
Publisert 2. januar 2025 | 19:24

Over 350 personer som ble siktet etter hendelsene ved den amerikanske kongressen 6. januar 2021, har samlet seg for å reise en massiv rettssak mot USAs justisdepartement (DOJ), melder flere medier.

Kravet er på 50 milliarder dollar i erstaning, noe som tilsvarer 567,6 milliarder norske kroner. De beskylder departementet for menneskerettighetsbrudd, politisk motivert straffeforfølgelse og mishandling under pågripelsen og det påfølgende fengslet.

Saken, som ble offentliggjort 27. desember, rettes mot DOJ for påstått urettferdig behandling og brudd på grunnleggende rettigheter.

De tiltalte hevder blant annet at de ble satt i isolasjon, nektet tilstrekkelig rettshjelp og fikk dårlige fengselsforhold, mens de ble straffeforfulgt på bakgrunn av politiske meninger snarere enn konkrete kriminelle handlinger.

En talsmann for de tiltaltes advokatteam understreket at saken handler om å sikre rettferdighet for alle, uavhengig av politisk ståsted.

Les også: Trumps 6. januar-dommer har marxistiske røtter

Les også: Donald Trump lover å frigi «6. januar gislene»

Meningene om søksmålet er delte. Kritikerne anser saken som et forsøk på å omdefinere hendelsene fra 6. januar, som flere medier tidligere har omtalt som et angrep på demokratiet. De hevder at de tiltalte har manipulert hendelsen til å fremstå som et politisk angrep i stedet for en angivelig opprørshandling, og anklager de tiltalte for å forsøke å undergrave demokratiske prosesser.

Andre uttrykker støtte til de tiltalte, og mener at rettsvesenet er politisert og brukes som et våpen mot meningsmotstandere, og at bevisene tyder på at Jan-6 for de aller fleste ikke var noen voldelig, opprørsk affære.

Les også: Tucker Carlson: Nye TV-bilder viser et helt annet forløp av «stormingen» 6. januar (+)

Saken kommer på et kritisk tidspunkt for DOJ, som har vært under hardt press fra ulike politiske grupper. Utfallet kan få store konsekvenser for hvordan rettssystemet håndterer fremtidige høyprofilerte saker og kan endre offentlighetens tillit til rettferdighetssystemet.

mest lest