Økokrim etterforsker Anette Trettebergstuen

Avatar photo
Publisert 2. februar 2024 | 14:22

Økokrim åpnet etterforskningen 24. oktober 2023. Anette Trettebergstuen (Ap) har status som mistenkt. Det skriver Økokrim i en pressemelding.

Det var i juni i fjor Trettebergstuen trakk seg som kultur- og likestillingsminister etter å ha utnevnt to av sine beste venner til verv. En av vennene hun utnevnte til verv er fadder til Trettebergstuens sønn, mens hun er fadder til en av de utnevntes barn.

Stortingets Kontroll- og konstitusjonskomite oversendte saken til Riksadvokaten 14. september 2023. Økokrim fikk oversendt saken fra Riksadvokaten 22. september.

Trettebergstuen mener hun ikke har gjort noe straffbart, og gleder seg til å bli ferdig med saken.

– Jeg har allerede lagt alle kort på bordet og har aldri hatt intensjon om å utnevne noen jeg er inhabil overfor. Men jeg tar til etterretning at økokrim vil gå igjennom saken og jeg skal selvfølgelig svare på alle spørsmål de måtte ha, skriver hun i en uttalelse til VG.

Økokrim-sjef Pål Lønseth understreker overfor Aftenposten at Trettebergstuen har status som mistenkt, altså ikke siktet.

– Økokrim ble bedt om å vurdere om det er grunnlag for etterforsking mot Trettebergstuen for overtredelse av straffelovens bestemmelser om tjenestefeil i forbindelse med habilitetssakene. Det har vært nødvendig for sakens opplysning å åpne etterforskning, sier han til avisen.

VGs politiske kommentator, Hanne Skartveit, sier at det kan i verste fall være korrupsjon at du gir venner og kjente folk nær deg gode jobber, verv og andre goder som resulterer i penger, og ære og berømmelse.

Juss-professor Eirik Holmøyvik sier at selv om etterforskning høres dramatisk ut, betyr det ikke at Trettebergstuen skal i fengsel. Tvert i mot sier Holmøyvik at dette er bra for den tidligere kulturministeren.

– Nå får Trettebergstuen mulighet til å fortelle sin side av historien. Det finnes litt ulike versjoner av hva som har skjedd. Påtalemyndigheten vil kunne gi oss svaret på det, sier Holmøyvik til Aftenposten.

mest lest