Sverige unngikk FN-kritikk for koranbrenning

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 2. mars 2024 | 07:13

Sverige unngikk å bli kritisert av FN etter koranbrenningene, men blir advart om de betydelige utfordringene knyttet til intoleranse mot og mellom religiøse grupper.

Etter flere tilfeller av koranbrenning i Sverige besøkte FNs spesialutsending for religionsfrihet landet i løpet av ti dager sist oktober. Ifølge NTB hadde Nazlia Ghaena møter med representanter fra regjeringen, politiet og andre offentlige samt private organisasjoner.

I rapporten etter besøket konkluderer Ghaena med at Sverige har et solid juridisk og politisk grunnlag for å beskytte religionsfriheten. Hun fremhever dialogen med og støtten til religiøse samfunn som et mønster til etterfølgelse.

Selv om det ikke er noen direkte kritikk av koranbrenningene, påpeker Ghaena at Sverige står overfor flere utfordringer når det gjelder å takle utviklingen av et multietnisk og multireligiøst samfunn.

Justisminister Gunnar Strömmer uttaler at regjeringen vurderer om det finnes rettslig grunnlag for å forby koranbrenning med hensyn til nasjonal sikkerhet.

– Granskeren merker seg at vi har svært vid beskyttelse av ytringsfriheten, men at det ikke betyr at den er absolutt og at koranbrenning kan være forbudt under visse omstendigheter, sier Strömmer, ifølge det svenske nyhetsbyrået TT.

mest lest