Den tidligere Stasi-agenten og Putin-vennen Matthias Warnig arbeider for å gjenoppta driften av Nord Stream 2-rørledningen til Europa – med støtte fra amerikanske investorer.
En av de to rørledningene i Nord Stream 2 ble sprengt i sabotasjeangrep i september 2022, som også ødela begge rørledningene i det eldre søsterprosjektet Nord Stream 1.
Den andre rørledningen i Nord Stream 2, som har en årlig kapasitet på 27,5 milliarder kubikkmeter naturgass, er uskadd, men har aldri blitt tatt i bruk.
Det hersker fortsatt uklarhet om hvem som sto bak spreninginene. Tyske etterforskere har pekt på det som en ukrainsk operasjon. Men andre mistenker at Biden-adminstrasjonen selv sto bak i en eller annen form.
Ifølge flere kilder Financial Times har snakket med har Warnig, som frem til 2023 ledet Nord Stream 2s morselskap for Gazprom, kontaktet Trumps team gjennom amerikanske forretningsfolk. Planen er en del av bakkanalene for å få slutt på krigen i Ukraina samtidig som USA og Russland styrker sine økonomiske bånd.
Amerikanske investorer involvert
Washington-kilder bekrefter til FT at flere profilerte personer i Trumps krets er kjent med initiativet, og en amerikansk investorgruppe skal ha utarbeidet et rammeverk for en mulig avtale med Gazprom.
Under sin første presidentperiode var Trump svært kritisk til rørkedningene og kritiserte den tyske regjeringen for å gjøre seg avhengig av russisk gass.
En tidligere høytstående amerikansk tjenestemann sier at USA nå kan argumentere for at russisk gass vil bli mer pålitelig «fordi troverdige amerikanere er involvert».

Europeisk uro
Høytstående EU-tjenestemenn har nylig blitt klar over planene, og flere europeiske ledere har diskutert saken med bekymring, skriver FT
Den ene av Nord Stream 2s to rørledninger forble uskadd etter sabotasjeangrepet i 2022. Med en kapasitet på 27,5 milliarder kubikkmeter gass i året har den aldri vært i bruk.
Gjenopptakelsen av gassleveranser vil kreve at USA opphever sanksjonene mot Russland, at Russland gjenopptar eksporten, og at Tyskland godkjenner at gass kan strømme til europeiske kjøpere.
Trump presser på for avtale
Trump-administrasjonen arbeider parallelt for en fredsavtale med Russland uten å involvere Europa eller Ukraina, noe som vekker bekymring i europeiske hovedsteder. Trump har lovet tettere økonomisk samarbeid med Russland dersom en avtale oppnås.
Putin har samtidig antydet at flere amerikanske selskaper allerede er i kontakt med Kreml om potensielle avtaler.
Nord Stream 2s eierselskap fikk i januar en midlertidig utsettelse på konkursbehandlingen, med henvisning til at en ny Trump-administrasjon og det tyske valget i 2025 kan skape nye muligheter for rørledningen.