Tidligere ambassadør Carl Schiøtz Wibye har tilbrakt mer enn ti år av sitt virke i islamske land, særlig Egypt, Iran og Saudi-Arabia. Hans kunnskaper om islam og den muslimske verden stikker dypt. Inkludert om Det muslimske brorskap.
I 2017 kom han ut med boken «Terrorens rike» som tok for seg Saudi-Arabias rolle i å spre radikal islam, nå er han ute med boken «Midtøsten midt i blant oss».
I podkasten «Lurås» kommer Wibye med flere interessante betraktninger om islam og måten det støttespillere har organisert seg i et «nettverk» som dels opererer åpnet og dels i det skjulte.
– Det muslimske brorskap ble stiftet i Egypt i 1928. Og nå har de tentakler, underavdelinger i hele verden – også i Norge, sier Wibye i podkasten.
Når det gjelder Norge peker Wibye ut Rabita-moskeen i Oslo som en sentral aktør alliert med Det muslimske brorskap. Wibye mener moskeens talsmann, Basim Ghozlan, også har innrømmet tilknytning til Brorskapet.
Ghozlan var forøvrig gjest i podkasten «Lurås» like før Wibye. Den kan sees her.
– Det er en farlig organisasjon. Det er en hemmelig organisasjon. Og deres mål er verdenskalifatet, altså kalifat i hele verden. Det er et klart uttrykt skriftlig nedfelt mål: Hele verden skal bli islamsk.
Han peker videre at de «opererer i hemmelighet, med hemmelige celler i alle land.»
I Syria var det tilnærmet borgerkrig på grunn av Brorskapets aktiviteter tidlig på 1980-tallet. Massakren Hafaez al-Assad gjorde mot byen Hama i 1982 var i realiteten for å utradere Brorskapet.
– De egyptiske lederne Nasser, Sadat og Mubarak prøvde alle å undertrykke brorskapet og henrettet mange. Dermed flyktet mange av dets ledere og ideologer til Europa, særlig England, og fikk asyl, og derfra har de spredd sin radikalisme, sier Wibye.
Han kommer også inn på hvordan begrepet taqiyya innen islam – det å skjule aspekter av sin tro (å lyve) i den hensikt å hjelpe seg selv eller islam brukes av Det muslimske brorskapet medlemmer.
– De taler gjerne med to tunger, sier Wibye. – De sier en ting i moskeen og en annen ting i offentligheten.
Utad kan de virke moderate og for vestlige verdier, innad snakker de om konservative islamske verdier og spredningen av islam til hele verden.