USA reagerer sterkt på TikTok-planene i Norge: – De tror ikke dette er sant

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 2. april 2023 | 01:18

Nammo ammunisjonsfabrikk sliter med å levere nok ammunisjon til Forsvaret fordi TikTok-senter på Hamar tar all strømmen. I USA tror ikke politikerne sine egne ører.

Skal kattevideoer få stanse norsk forsvarsproduksjon?

Denne spissformuleringen har gitt Toten-bedriften Nammo AS verdensomspennende berømmelse.

Ifølge forsvarsprodusenten, er saken blitt plukket opp av medier over hele verden, og flere amerikanske TV-kanaler.

– Vi er vanvittig overrasket over det. Det er det ingen tvil om. Jeg tror spredningen skyldes kattene, at vi sammenlikner vår virksomhet med kattevideoer. Samtidig ser man at hele den vestlige verden må gjøre noen valg nå om hva vi skal bruke energien vår til, sier administrerende direktør Morten Brandtzæg til TV 2.

I en artikkel i Aftenposten tirsdag, mener Brandtzæg, at «prosjektet er et kinderegg fra helvete: Det kan bli en katastrofe for innlandsindustrien, svekke forsvarsevnen og skade Norges anseelse i Nato»

Les også: Hardt ut mot TikTok-senter i Norge: – Sjokkerende sløsing med strøm

Brandtzæg har denne uka vært i USA, blant annet for å møte amerikanske politikere. De reagerer sterkt på TikTok-problemene i Norge.

– De tror ikke dette er sant, men det er jo det da, sier Brandtzæg til TV 2.

Det var tidligere denne måneden det ble kjent at den kinesiske videodelingstjenesten TikTok vil bygge et stort datasenter i Hamar.

Anlegget vil kreve enorme mengder strøm.

Anlegget har fått navnet OSL2-Hamar og vil ha en kapasitet på opptil 150 megawatt. Det gir et mulig årlig forbruk på 1,3 TWh. Norges totale produksjon i fjor lå på 157 TWh.

Nammo har fått beskjed om at siden TikTok var først ute, vil det ikke være nok kapasitet i nettet til å sikre utvidelse for Nammo, enda regjeringen har etterspurt en økning i ammunisjonproduksjonen.

– Saken har jo tatt av. Vi tenkte kanskje den ville slå til på Innlandet, men nå er den jo omtalt i mange land i den vestlige verden og ganske hot i USA, sier Brandtzæg.

Det er krigen i Ukraina som har økt behovet for flere artillerigranater, og med det en utvidelse av Nammos anlegg på Raufoss.

Les også: Foreslår krokodillefarm for å bruke TikTok-varme: – Det er nok av krokodiller i Hamar fra før av

For Nammo haster det imidlertid med å få en avklaring på om kattevideoene skal kunne trumfe Forsvarets ammunisjonsbehov.

Fredag ble ordren til Nammo nesten doblet til 4,2 milliarder kroner.

Men slik saken står akkurat nå, vil ikke leveransen bli mulig, sier administrerende direktør Brandtzæg.

– Uten strøm blir det ingen utbygging av ny kapasitet.

Nammo ammunisjonsfabrikk ut mot TikTok-senter på Hamar: – Vår vekst utfordres av lagring av kattevideoer

mest lest