Google sletter søkerdata for å unngå søksmål

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 2. april 2024 | 11:33

Google har blitt enige om å slette betydelige mengder søkedata for å unngå en rettssak hvor de er anklaget for å spore millioner av brukere som trodde de surfet privat på internett.

Det melder Reuters.

Vilkårene for forliket ble innlevert på mandag i den føderale domstolen i Oakland, California, og krever godkjenning fra den amerikanske distriktsdommeren Yvonne Gonzalez Rogers. Advokatene for saksøkerne verdsatte avtalen til mer enn 5 milliarder dollar, og så høyt som 7,8 milliarder dollar. Google betaler ingen erstatning, men brukere kan saksøke selskapet individuelt for erstatning.

Søksmålet ble startet i 2020 og omfattet millioner av Google-brukere som brukte privat nettlesing siden 1. juni 2016. Brukerne hevdet at Googles analyseverktøy, informasjonskapsler og apper tillot Alphabet (GOOGL.O) å feilaktig spore personer som hadde satt Googles Chrome-nettleser til «inkognito»-modus og andre nettlesere til «privat» nettlesing.

De hevdet at dette gjorde Google til en «ukontrollerbar skattkiste av informasjon», ved å tillate det å lære om deres venner, favorittmat, hobbyer, handlevaner og de «mest intime og potensielt pinlige tingene» de søker etter på nettet.

I henhold til forliket vil Google oppdatere informasjonen om hva den samler inn under «privat» nettlesing, en prosess den allerede har startet.

– Resultatet er at Google vil samle inn mindre data fra brukernes private nettlesingsøkter, og at Google vil tjene mindre penger på dataene, skrev saksøkernes advokater.

Google-talsperson Jose Castaneda sa at selskapet var fornøyd med å ha løst søksmålet, som de alltid har betraktet som grunnløst.

mest lest