Ny rettssak for politimannen på Kongsberg: – Jeg følte jeg var i ferd med å tape

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 2. april 2024 | 15:30

Spesialenheten tok ut tiltale for ulovlig bruk av vold og overdreven maktbruk, men politimannen i 30-årene ble frikjent i Buskerrud tingrett. Riksadvokaten anket, og denne uken går saken i Borgarting Lagmanssrett.

Mange har reagert på påtalemyndighetenes intensive tiltaler mot en politimann som mange, inkludert tingretten, mente bare gjorde jobben sin i møte med en aggressiv mann en sen nattime i Kongsberg.

Kevin Simensen, som er den 27 år gamle «fornærmede» i saken, hadde på seg en kampkniv og batong da han var på byen den aktuelle dagen i oktober 2022. Simensen har vært innblandet i en rekke saker knyttet til boligen han bodde i i Vestfossen. Bevæpnet politi hadde vært på stedet flere ganger. Både før og etter hendelsen i oktober 2022.

Simensen står også tiltalt for grovt bedrageri og produksjon av en funksjonell 3D-printet pistol. Disse aktiviteten skal ha skjedd etter at rettssaken i tingretten pågikk i april 2023.

Boligen i Vestfossen der Simensen har bodd knyttes også til skytingen på Nordstrand i september 2023 der svenske gjengkriminelle var involvert.

Les også: «Offeret» i politivoldsaken siktet for produksjon av funksjonelt 3-D printet våpen: – Uvanlig (+)

Nettopp Simensens atferd kom opp da politimannen forklarte seg i retten tirsdag.

Hovedfornærmede Kevin Simensen kom bort til politipatruljen tidligere på kvelden og ville «hilse».

– Det er ikke uvanlig at folk som har vært borti politiet tidligere vil hilse, for å markere seg. Da vi satte oss i bilen igjen kalte jeg ham et kokainhue overfor kollegaen min. Det handlet om hvordan han oppførte seg. En arrogant kongeadferd, sa politimannen i retten tirsdag ifølge NRK.

Seinere på natten ser den tiltalte politimannen og kollegaen at Simensen og kameratene hans er ved ESSO-stasjonen. En vekter som hadde nektet Simensen adgang til et utested sier til politiet at han er drapstruet.

Stemningen ved Esso-stasjonen er amper og aggressiv.

– Simensen var den mest aggressive, og jeg vil ta ham bort, for å roe ham ned og få ham vekk, og for å kunne prate med ham, sa den tiltalte politimannen i retten.

Situasjonen eskalerte.

Politimannen ville pågripe Simensen og tok tak i hånden hans. Simensen dro den til seg.

De endte på bakken.

– Der ble jeg møtt av en voldsom motstand, og jeg følte jeg var i ferd med å tape. Jeg fryktet å bli skadd, og måtte forsøke å få kontroll på situasjonen, sa politimannen.

Han beskrev at slagene ikke hadde noen effekt på Simensen. Han var også kritisk til manglende støtte fra politikollegaen.

Selv etter at han fikk tømt en pepperspray i ansiktet på Simensen fortsatte han motstanden.

– Jeg slo flere ganger, men det hadde ingen virkning. Han fortsatte å kjempe imot. Krøp rundt og prøvde å få en mulighet.

– Jeg teller 13 slag. Hvordan skulle du klare å se virkningen av slagene, når frekvensen er så rask? spurte aktor Marit Oliver Storeng.

– Det er når han ligger i ro og ikke lenger gjør motstand, svarte politimannen.

Lovlighet

– I motsetning til sivile har politiet lov til å bruke makt, så retten må ta stilling til om dette var lovlig maktbruk. Politiet skal løse oppdraget med minst mulig inngripende midler. Var det nødvendig, forholdsmessig og forsvarlig? sa aktor Storeng i sin innledning.

– De har både rett og plikt til å utøve makt. Nødvendig makt er i ytterste konsekvens å gripe til våpen og ta liv, sa forsvarer John Christian Elden i sin innledning.

Det er om dette tilfellet faller inn under lovlig bruk av makt som lagmannsretten nå skal avgjøre. Saken kan også ende i Høyesterett.

Kevin Simensen skal forklare seg onsdag.

mest lest