– På søndag skal jeg og 48.000 andre bryte den nye loven

Avatar photo
Publisert 2. april 2024 | 19:26

Den skotske fotballspilleren og treneren Ally McCoist (61) retter kraftig kritikk mot den nye loven om hatkriminalitet som trådde i kraft mandag denne uken i Skottland. Nå sier han at politiet kan forberede seg på at han, sammen med 48.000 fotballfans, skal bryte loven på søndag.

Den nye loven forbyr hatytringer på grunnlag av alder, funksjonshemming, rase, religion, seksuell legning og transpersoners identitet. Strafferammen er på syv års fengsel.

Selv om kritikken hagler fra flere hold, insisterer regjeringen i Skottland på at den nye loven vil gi beskyttelse mot hat og fordommer uten å kvele ytringsfriheten i landet.

McCoist beskriver den nye loven som «galskap».

– Jeg kan garantere deg, neste søndag på Ibrox vil jeg og 48.000 andre bryte den nye hatloven når Rangers vs Celtic-kampen skal spilles, sier han til talkSPORT tirsdag.

Det er ikke uvanlig at det fremkommer stygt språk mellom fotballfansen i Skottland, spesielt under kamper mellom rivaler.

Til tross for at han nå varsler om at han har planer om å bryte loven, er ikke McCoist bekymret for at skotske fengsler skal renne over med fotballfans etter søndagens kamp.

– Loven er ikke populær blant politiet. Det kommer til å bli vanskelig å håndheve dette. Politiets talsperson har kommet ut og mer eller mindre sagt nettop dette. Alle som har mer enn to hjerneceller mellom ørene forstår at dette er galskap.

Avslutningsvis sier han at han ikke har møtt en eneste landsmann som liker den nye loven om hatkriminalitet.

På X hylles McCoist for sin krystallklare kritikk. Kommentarer som «elsker ham», «legende» og «veldig bra» er gjengangere.

McCoist er ikke den eneste som retter kritikk mot loven. Harry Potter-forfatter og samfunnsdebattant Joanne (J.K.) Rowling oppfordrer politiet til å arrestere henne når hun returnerer til hjemlandet.

Rowling har i en årrekke stilt seg kritisk til at menn skal få innta kvinnefengsler og kvinneidretten kun fordi de identifiserer seg som kvinner. Forfatteren har høstet både mye kritikk og støtte for sin fryktløse og klare tale innenfor transtematikken. Rowling regner med at noe av det hun har sagt, eller kommer til å si, kan regnes som hatkriminalitet siden transpersoner er beskyttet under den nye loven.

– Politikerne våre setter menns følelser over kvinners rettigheter og trygghet. Kvinner i Skottland har lenge blitt fortalt av myndighetene at de ikke må tro det de ser og hører. Biologiske virkeligheter benektes, og vrangforestillingene om at man kan skifte kjønn ligner stadig mer på en slags religion, skriver hun på X, og fortsetter:

– Jeg er for tiden ute av landet, men hvis det jeg har skrevet her kvalifiserer som et lovbrudd i henhold til vilkårene i den nye loven, ser jeg frem til å bli arrestert når jeg kommer tilbake til mitt fødested Skottland, skriver Rowling.

Tesla og SpaceX-gründer Elon Musk har også kritisert den nye loven. Han frykter at folk nå vil bli arrestert og straffeforfulgt for å dele morsomme bilder på nett.

Podcast-vert Joe Rogan retter noe den samme kritikken mot det nye lovverket, og sier at komikere som han selv nå må frykte straffeforfølging.

mest lest