Regjeringen vil øke antall vernepliktige fra 9000 til 13.600

Avatar photo
Publisert 2. april 2024 | 14:20

Regjeringen vil øke antall vernepliktige med 50 prosent og viser til den nåværende sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp), justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) la fram nyheten tirsdag formiddag på militæranlegget Terningmoen leir i Elverum.

Regjeringen vil styrke og vokse forsvaret, og har som mål å nå to-prosentmålet til Nato allerede i år. Nå kunngjør regjeringen at en del av satsingen går ut på å trappe opp inntaket av vernepliktige med rundt 50 prosent.

Planen er at antallet vernepliktige skal øke gradvis hvert år fra om lag 9000 i dag til cirka 13.000 i 2036.

– Antallet skal øke med 4500, fortalte forsvarsminister Bjørn Arild Gram på en pressekonferanse på Terningmoen.

Les også: Forsvaret: Kan likestilling og mangfold gå for langt?

Nyheten som statsrådene la fram inngår i langtidsplanen for Forsvaret. Det er ventet at regjeringen skal legge fram forslaget til langtidsplan (2025–2028) for Forsvaret på fredag.

Forsvarsministeren peker på den nåværende sikkerhetspolitiske situasjonen som en viktig årsak til den store økningen av vernepliktige.

– Vi er nødt til å styrke vår egen forsvarsevne og beredskap. Da trenger vi flere folk, sier han.

I februar erklærte statsminister Jonas Gahr Støre at regjeringen iverksetter den største satsingen på forsvaret i Norge siden andre verdenskrig.

– Norge har behov for å styrke forsvaret sitt. Vi har styrket det med 40 prosent siden vi kom i regjering, men nå må vi gjøre et større grep for flere år framover, sa Støre.

mest lest