Vedum vil innføre «nødvendige skattegrep for å sikre nasjonal kontroll»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 2. april 2024 | 07:58

Finansdepartementet foreslår å innføre skatteplikt for utenlandske selskaper og arbeidstakere som ønsker å generere inntekt fra havbruksvirksomhet på norsk kontinentalsokkel.

Det foreslås også å innføre skatteplikt for utenlandske arbeidstakere som har inntekt i tilknytning til mineralvirksomhet, utnytting av fornybare energiressurser (havvind) og karbonhåndtering på kontinentalsokkelen.

– Fremveksten av nye næringer gjør at det i tiden fremover forventes større aktivitet på norsk kontinentalsokkel. Vi ønsker å sikre at fellesskapet får en rettmessig andel av utenlandske selskapers verdiskapning i norske områder, og gjør derfor noen nødvendige skattegrep for å sikre nasjonal kontroll, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i en pressemelding.

«For aktivitetene omfattet av forslaget, er det i dag ikke hjemmel i skatteloven til å skattlegge utenlandske selskaper og personer som driver eller deltar i virksomhet på sokkelen, mens inntekter fra selskap og personer som allerede er bosatt eller hjemmehørende her, er skattepliktige.»

– Dette ønsker vi å gjøre noe med. Vi vil sikre at fellesskapet får sin rettmessige andel av verdier som skapes fra utnyttelsen av våre felles naturressurser. Forslaget legger også til rette for likebehandling av norske og utenlandske selskap og arbeidstakere, sier Vedum.

Forslaget er at disse endringene skal tre i kraft fra og med inntektsåret 2025.

mest lest