Studie: Folk i koma viste «bevisst-lignende» hjerneaktivitet da de døde

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 2. mai 2023 | 02:45

Forskere sier at de har oppdaget «bevisst-lignende» hjerneaktivitet hos døende pasienter i funn som gir ny innsikt i dødsprosessen.

– Hvordan levende opplevelse kan komme fra en dysfunksjonell hjerne under prosessen med å dø, er et nevrovitenskapelig paradoks, sier Jimo Borjigin, fra University of Michigan, som ledet studien.

– Vi så potensielle nevro-signaturer av bevissthet.

Studien brukte ifølge The Guardian data fra fire pasienter som hadde dødd på sykehus mens hjernen deres ble overvåket ved hjelp av EEG-opptak. Alle de fire pasientene var i koma og hadde blitt vurdert som utenfor medisinsk hjelp. Med familiens tillatelse ble respirator slått av, som medførte at de døde av hjertestans.

Forskerne analyserte hjernens aktivitetsdata i øyeblikkene etter at respirator ble slått av til pasientens død. Ved fjerning av respirator viste to av pasientene en økning i hjertefrekvensen sammen med en økning i hjerneaktivitet som er assosiert med bevissthet.

Dette kan korrespondere med at pasientene blir «internt vekket», foreslo Borjigin.

Aktiviteten ble oppdaget i den såkalte varme sonen, et område bakerst i hjernen knyttet til bevisst hjerneaktivitet. Dette området har vært korrelert med drømmer, visuelle hallusinasjoner i epilepsi, og endrede tilstander av bevissthet i andre hjernestudier.

De to andre pasientene viste ikke den samme økningen i hjertefrekvens eller hjerneaktivitet, ifølge studien publisert i Proceedings of the National Academy of Sciences.

Forskere sa at det var umulig å vite nøyaktig hva hjerneaktiviteten kan tilsvare som en subjektiv opplevelse.

– Det kan aktivere intern skjult bevissthet, bringe ut minner fra fortiden, det kan være en hjerneoverlevelsesmekanisme, vi vet ikke, sa Borjigin.

mest lest