Elon Musk: – Jeg skal lobbyere for kriminalisering

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 2. juni 2023 | 20:32

Andre dag inn i Pride har entreprenør og Twitter-eier Elon Musk valgt å engasjere seg i vepsebolet som er transdebatten.

Milliardæren tok på Twitter til orde for å motarbeide de for mange ukjente, negative effektene ved såkalt kjønnskorrigering for barn, altså irreversible fysiologiske inngrep ved kjønnsskifte.

– Ja, det er en kostnad på å putte barn på pubertertsblokkere [pubertertsbegrensende hormoner, red.anm], skriver den konsensus-kritiske samfunnsdebattanten The Rabbit Hole på Twitter, og legger ved eksempel som beintetthetsvekst.

På det retoriske spørsmålet om hvordan det kan være trygt å undertrykke naturlig hormonutvikling hos barn, svarer Twitter-brukeren med at det også forekommer økt selvmordsrisiko ved kjønnsovergang, og legger ved et tidligere Twitter-innlegg fra Musk hvor han kommenterer på en svensk studie om nettopp økt forekomst av selvmord blant de som utfører kjønsskifte:

– Hvis vi tar som gitt at studien om 2-3 ganger selvmordsrate er riktig, så gjør kirurgi eller kjemisk sterilisering på mindreårige ingen ting for redusert dødelighet. Min holdning er ganske enkelt at vi bør vente til en person er moden nok til å ta sine egne beslutninger før andre voksne gjør permanente, alvorlige fysiske endringer på dem, skriver Elon Musk, og følger opp med:

– Motstanden til min holdning vil være at hvis vi ikke gjør endringene når de er mindreårige, kan de aldri bli voksen på grunn av selvmord. Det motargumentet holder imidlertid ikke vann hvis dødeligheten i det vesentlige er uendret, noe den er.

Inngrep på barn forekommer oftere enn mange tror

En Reuters-undersøkelse i form av analysering av forsikringssaker publisert i oktober 2022 viser at minst 121.882 barn i USA fra alder 6-17 har blitt diagnosert med kjønnsdysfori mellom 2017 og 2021 – med jevn økning hvert år.

For å understreke gjelder tallene nedover i artikkelen utelukkende tilfeller fra forsikringssaker, så mørketallene vil være store. Oversiktene inkluderer ikke tilfeller hvor det betales for behandling fra egen lomme.

I løpet av disse 5 årene fra 2017 til 2021 har minst 4.780 barn og unge blitt satt på pubertetsblokkere – et tall som også har økt år for år. Dette tallet er forventet underrapportert ettersom det ikke inkluderer tilfeller som ikke er dekket av helseforsikring, skriver Reuters. Den medisinske utøveren trenger ikke loggføre når de foreskriver behandling.

Behandlingen starter som regel i en alder av 10 eller 11.

Etter å ha undertrykt pubertet gjennom pubertetsblokkere, oppstår det alternativ om å starte på hormonbehandlinger. Det vil si hormoner som samstemmer over foretrukket kjønnsidentitet. Det vil si testosteron eller østrogen.

Disse hormonene er for øvrig i dag som utgangspunkt ulovlig i Norge for voksne mennesker på grunn av risiko for feilbruk og eventuelle negative bieffekter. Selv ved testosteronerstatningsterapi hos middelaldrende menn som opplever en naturlig reduksjon i testosteronnivå, der det finnes signifikante fordeler ved riktig behandling: som for eksempel kardiovaskulær og endotelhelse, forbedret mager muskelmasse, økt bentetthet og styrke, bedre kognisjon og hukommelse, og forbedret humør og følelse av velvære.

Det er ytterligere minimum 14.726 mindreårige som har tatt hormonbehandling før 2017, viser funn fra Komodo analysis.

Risiko for hormonbehandling er infertilitet, spesielt hvis barnet også tok pubertetsblokkere i tidlig alder. Det og andre potensielle bivirkninger er ikke godt nok studert på, i følge eksperter.

Det siste alternativet i prosessen rundt kjønnskorrigering er kirurgiske inngrep. I USA forekommer det rund 200-300 tilfeller av kirurgiske inngrep på barn årlig. Enkelte klinikker krever at man må vente til man er i myndighetsalder.

Det har forekommet minst 56 tilfeller av kirurgisk inngrep på barns kjønnsorgan mellom 2019 til 2021 i USA, og de siste tre årene opp mot 2021 har minimum 776 mastektomier funnet sted, viser funnene fra forsikringskrav. Det inkluderer ikke inngrep betalt fra egen lomme, uten helseforsikring.

Musk annonserer nå at han tar kampen for barna

På svar til sin egen sitering om den svenske studien om selvmord blant transkjønnede, tar entreprenøren det et steg lenger enn å bare engasjere seg i debatten i det stille.

– Dette er et massivt problem. Jeg vil aktivt lobbyere for å kriminalisere det å gjøre alvorlige, irreversible inngrep på barn under myndighetsalder. Skammet være de som tar til orde for dette! Det er fullstendig foraktelig.

Artikkelen fortsetter.

Mer enn halvparten av transkjønnede ungdommer vurderte selvmord i 2021. Nesten 1 av 5 forsøkte det. Og opptil 69 % av transungdom opplever symptomer på depresjon, viser Trevor Project-undersøkelsen. Omtrent 85 % av transpersoner føler seg deprimerte ukentlig, og 36 % føler seg nede minst fem dager i uken, ifølge Rainbow Health-undersøkelsen.

Forskning publisert av University og California i 2021 viste at antallet unge mennesker som identifiserer seg som transpersoner har doblet seg de siste årene. I følge dem er nesten én av fem personer av de som identifiserer seg som transpersoner barn i alderen 13 til 17 år.

mest lest