– Alle nordmenn har det siste året blitt 20 prosent fattigere

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 2. juni 2023 | 08:30

Kjendisinvestor Øystein Spetalen mener regjeringen har skylden for at du og jeg nå blir fattigere.

– Norge har nå den svakeste valutaene i hele vesten. Det er en situasjon få trodde var mulig. Økonomene har pekt på flere årsaker. Jeg mener hovedårsaken er den politiske risikoen og synet på kronen. Og ikke minst usikkerheten rundt nye skatteendringer. Når jeg snakker med det internasjonale investormarkedet stiller de hele tiden spørsmål rundt de brå og kraftige skatteøkningene for næringslivet, sier han til VG.

Spetalen peker også på strømmen av nordmenn som «stikker [til Sveits] er med på å forsterke et bilde av Norge med stor politisk risiko».

Spetalen forteller til avisen at valget nå er enten å endre skattepolitikk og retorikken  eller sette opp renten kraftig. Sistnevnte vil gå kraftig utover alle, også vanlige folk.

Mot moldovsk leu er kronen ned 25 prosent på et år.

– Tenk på det. Mot Moldova. Det fattigste landet i Europa, sier Spetalen.

– Alle nordmenn har det siste året blitt 20 prosent fattigere enn den gjennomsnittlige europeer. Hvis vi sammenligner med valutaen er vi blitt nesten 30 prosent fattigere enn polakkene siden august i fjor, legger han til.

Økonomiprofessor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole (NHH) mener Spetalen har et poeng.

– Hvis jeg var utlending, og styrte et fond eller jobbet som megler eller i en investeringsbank, ville jeg reagert når jeg ser at kapitalsterke nordmenn flytter penger til utlandet for å unngå skatt. Da vil jeg ikke investere i Norge.

– Hva betyr det at kronen har svekket seg mot Europas fattigste land, Moldova? Spør VG.

– Det er ikke sunnhetstrekk for norsk økonomi, det er det ikke. Det er tegn på lite tillit til den norske kronen, svarer økonomiprofessoren.

mest lest