Politiet har ny teori – mistenker mor for bevisst å ha kastet barn av fergen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 2. juli 2023 | 09:46

Nye bevis har fått polsk politi til å endre mening om hva som skjedde på Stena Spirit-fergen.

Polsk politi presenterte lørdag en ny teori i saken om dødsfallet til en mor og hennes sønn etter å ha falt over bord fra fergen Stena Spirit.

Først ble det meldt at den syv år gamle gutten hadde falt i sjøen i en ulykke, og at den 36 år gamle moren selv hadde hoppet etter ham.

Men mistanken nå er at moren drepte sønnen.

– Det pågår nå en etterforskning av at barnet ble drept og at moren tok sitt eget liv, sier Grażyna Wawryniuk, talsperson for påtalemyndigheten i Gdansk, til Polsatnews.

Allerede fredag kom det frem at saken etterforskes som et drap.

Svensk politi sa imidlertid at det ikke var noen mistenkte, og at dette var standard prosedyre i slike saker, da det ga politiet mulighet til å ta alle nødvendige skritt i etterforskningen.

Hendelsen fant sted torsdag klokken 16.20 da fergen Stena Spirit var omtrent halvveis mellom den polske byen Gdynia og Karlskrona i Sør-Sverige.

Det ble satt i gang en stor søk- og redningsaksjon i et område i svensk farvann, og et stort antall ressurser ble sendt til stedet for å bistå i søket.

Rundt klokken 17.30 kom meldingen om at mor og barn var funnet og på vei til sykehuset med helikopter.

Dagen etter kunngjorde imidlertid polske myndigheter at livene deres ikke var reddet.

I utgangspunktet havnet saken hos svensk politi, men ettersom begge de døde er polske statsborgere, har polsk politi nå fått saken overlevert.

– Det har vært noe tvil fordi det er et danskregistrert skip i internasjonalt farvann og polske statsborgere, sier politiets pressetalsmann Jimmy Modin til svenske SVT.

Det er ikke klart nøyaktig hva som fikk polsk politi til å endre sine mistanker fra ulykke til drap.

Etter hvert som skipet er registrert i Danmark, har den danske havarikommisjonen begynt å undersøke skipets såkalte svarte boks.

– Vi samler inn informasjon i samarbeid med Stena Line. Vi har sjekket at de har sikret den svarte boksen. Ved hjelp av det, vitneutsagn og annen informasjon vil vi undersøke om det er en ulykke som har skjedd. Hvis det viser seg at det er begått noe kriminelt, er det opp til andre myndigheter å gjennomføre en kriminaletterforskning, sier etterforskningsleder Morten Fredriksen til SVT.

mest lest