37 år gamle Ciwan Maksut Can ble pågrepet av PST på Gardermoen mandag. Tirsdag ble han varetektsfengslet i fire uker siktet for spionasje til fordel for Kina.
Can er siktet for forsøk på grov etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter.
– Mannen som er siktet er varetektsfengslet i fire uker med besøks- og brevforbud, sa politiadvokat Thomas Blom under pressekonferansen etter fengslingsmøtet.
Can er født og oppvokst i Norge med norsk statsborgerskap, men familien er kurdere fra Tyrkia.
Han er bosatt i Oslo har i flere år hatt en tilknytning til Arbeiderpartiet. Han har verv som redaksjonsleder i Internasjonal Forum i Ap. I 2023 deltok han med et lokallag på studietur til Tyskland.
Frode Jacobsen er leder i Oslo Arbeiderparti. Han sier de nå «håndterer saken».
– Dette er alvorlig og det er viktig at politiet etterforsker og kommer til bunns i dette, sier Jacobsen til NRK.
I 2016 tok Can kontakt med iNyheters nåværende redaktør Helge Lurås. Da ledet Lurås Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA).
– Da pågikk krigen i Syria. Can hadde gode kontakter på kurdisk side i Tyrkia. Vi møttes for en kopp kaffe i februar 2016, forteller Lurås.
Vår redaktør har gått gjennom gamle sms-er med Can etter nyheten om spionasjesiktelsen kom.
– Vi hadde noe kontakt utover året. I juli 2016 var det et kuppforsøk i Tyrkia som gjorde hans innsikt og kontakter ytterligere verdifulle. Jeg satte ham blant annet i kontakt med TV 2 Nyhetskanalen som trengte folk med ekspertise i studio.
Lurås forteller at Can sendte ham en sms i august 2016 der han forteller at han ikke har fått visum til Kina.
– Jeg var selv i Kina flere ganger de årene på oppdrag fra UD, forteller Lurås som sier Can skrev at grunnen til avslaget trolig var at han hadde stempel fra Tyrkia i passet.
Can skriver så til Lurås at han fikk nytt pass utstedt av politiet.
– Etter 19. august 2016 er det ikke mer kontakt mellom oss, sier Lurås. Han sier han allerede den høsten var i ferd med å avvikle SISA for å etablere det som året etter ble Resett.
Lurås sier til iNyheter at han husker Ciwan Maksut Can som en hyggelig og intelligent ung mann den gang.
– Jeg kan ikke huske detaljer rundt hvorfor Can hadde søkt visum, men det kan være at han hadde fått studieplass. Det passer i så fall med at han senere skal ha oppgitt å ha studert ved Fudan universitetet.
Lurså sier han ikke er overrasket om kinesisk etterretning forsøker å rekruttere vestlige studenter i landet.
– Slike forsøk skjer åpenbart ofte, men det er vanskelig å si hvor ofte det lykkes.
Lurås har selv jobbet for Etterretningstjenesten. Han mener rekrutteringer av folk til å drive spionasje kan skje på mange måter og at det ikke er sikkert at de som blir forsøkt rekruttert vet at de blir kultivert som agenter før det har gått noe tid.
– Det kan godt være at et stipend for å studere ved Fudan blir brukt for å skape takknemlighetsgjeld, og så dras man gradvis inn i et nett man ikke klarer å komme ut av. Noen blir jo også smigret av å bli ansett som viktige nok til å være agenter, sier Lurås.
– Å rekruttere agenter er jo også noe norsk etterretning bedriver, fortsetter han.
Nekter straffskyld
– Han nekter for at han er agent for Kina og han er ikke skyldig i det han er anklaget for, sa Cans forsvarer, Marius Dietrichson til NRK før fengslingsmøtet tirsdag.
Kinas ambassade skriver i et svar til NRK tirsdag kveld at de har merket seg saken.
– Nylig har det vært tilfeller der noen europeiske land har fabrikkert og hypet opp såkalte «kinesisk spionsaker» for å sverte og baktale Kina. Vi er sterkt imot slike handlinger.
– Noen tjenester i Norge har gjentatte ganger kommet med uansvarlige anklager uten å komme med konkrete fakta og har propagandert trusselen fra Kina, noe som har ødelagt det normale samarbeidsklimaet mellom Kina og Norge, heter det videre i uttalelsen.