Vet Biden hva han gjør?

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 2. september 2022 | 13:50

Joe Bidens tale i natt om Amerikas «sjel» har blitt kritisert selv av enkelte på CNN for å være polariserende. Han brukte uttrykket «MAGA Republicans» (MAGA: Make America Great Again) en rekke ganger og hevdet de var en trussel mot demokratiet og de amerikanske verdiene nedfelt i konstitusjonen.

Han gjentok også indirekte en tidligere beskyldning om at Trumps «MAGA-ideologi» er «semi-fascistisk».

– Historien viser oss den blinde lojaliteten til en enkelt leder. . . er dødelig for demokratiet, sa Biden og fortsatte:

– Det republikanske partiet i dag er dominert, drevet og skremt av Donald Trump og MAGA-republikanerne.

Karine Jean-Pierre, som er pressetalskvinne for Det hvite hus, påsto tidligere på dagen at Biden med uttalelsen om «semi-fascisme» ikke hadde ment vanlige republikanere, men lederne i partiet.

Det er ikke godt å si hva Biden egentlig mente å få fram. Talen må selvfølgelig sees på som et valgkamputspill for å mobilisere demokratiske velgere til mellomvalgene i november. Der skal det avgjøres hvem som får kontroll over Representantenes hus og Senatet. Dermed tegnes et fiendebilde ikke bare av Trump, men også av velgerne hans. Og jo flere de er, desto mer redde og klare til å gå og stemme blir demokratene.

På Fox News og blant republikanere blir Bidens tale fordømt. Kevin McCarthy i Representantenes hus, som er en av dem Trump mener er for moderat og ikke lojal nok, mente Biden fornærmet vanlige amerikanere og at hans uttalelser kun tjente til å «splitte, fornedre og nedvurdere» dem.

Les også: Det vil kreve en enorm folkelig mobilisering å «renasjonalisere» norsk kraftpolitikk

Man kan gjerne si at en presidents rolle er å heve seg over politisk retorikk og forsøke å være samlende. Men Bidens advarsler om trusler mot den amerikanske republikken er strengt tatt bare en refleksjon av noe svært mange amerikanere føler. I en meningsmåling iNyheter nylig refererte sa 40 prosent at de trodde en borgerkrig i USA var sannsynlig innen de neste 10 år.

Retorikken fra Trump selv og andre republikanere er også svært alarmistisk når det gjelder utsiktene for landet dersom demokratene får vinne fram. Påtrykket for polarisering kommer fra begge hold. Og når man kritiserer Biden for å gå ut av rollen som samlende president, er det for balansens skyld verdt å nevne at Trump også snakket rett ut mot sine motstandere mens han holdt embetet fra 2017-2021.

Men det kan også være et element av feilbedømmelse fra Bidens side når han bruker begrepet «MAGA-Republicans». Kanskje han faktisk prøvde å peke på Trump og de republikanske politikerne som støtter ham, snarere enn de mange titalls millioner amerikanere som ser seg selv som en del av denne bevegelsen. For det er forskjeller i hvordan velgerne til demokratene og republikanerne forholder seg til sine ledere.

Trump bruker også uttrykket «Democrats» når han skal tegne opp et bilde av motstanderne. Men når han og republikanerne bruker det begrepet, får de fleste assosiasjoner til nettopp eliten og de aktive politikerne i partiet, snarere enn den jevne demokratiske velgeren. I det minste har det vært slik inntil nå. Dette kan forandre seg gradvis dersom polariseringen fortsetter.

Men det er liten tvil om at den jevne MAGA-republikaner nok identifiserer seg mer med Trump som sin leder enn demokrater forholder seg til Biden eller noen annen politiker på «sin» side. Dette har nok litt å gjøre med kulturelle og atferdsmessige forskjeller mellom de mer rurale republikanske kjernevelgerne og de mer bynære og urbane demokratiske kjernevelgerne. Republikanerne er også ofte av de mer aktive kirkegjengerne og er vant til å møtes i fellesskap. MAGA-republikanerne er derfor en «bevegelse» i en helt annen grad enn velgerne til Demokratene kan sies å være det.

Når Biden dermed går til så harde angrep mot Trump og hans nærmeste allierte under begrepet «MAGA-Republicans», så vil nok titalls millioner mennesker føle seg truffet. Om det var Bidens intensjon, er det absolutt ansvarsløst og vil i høyeste grad bidra til økt polarisering.

Men når det er sagt, er det også nødvendig å ta på alvor hvilken kraft som ligger i det å stå i spissen for en bevegelse av den karakter Donald Trump faktisk gjør. USA er ikke et så lite opplyst land at et stort antall mennesker vil følge Trump blindt uansett hva han skulle finne på å oppfordre til. Men det er helt klart tendenser på høyresiden i USA som gjør at Bidens påstander om «blind lojalitet til en leder» faktisk resonnerer med det demokratene tror skjer hos republikanerne.

Spørsmålet er om man kan tillate seg å påpeke det uten at man dermed kan sies å lide av «Trump derangement syndrom», altså at man har mistet dømmekraften av sitt instinktive motvilje mot mannen.

Om Trump og den konservative bevegelsen

 

mest lest