– Hadde noen kalt en lærer for «jævla fitte» for 30 år siden, hadde det vært alvorlig

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 2. september 2023 | 09:29

Norske skolemiljø er i endring. Til det verre.

Trine Sæther har vært lærer i Kristiansand i 30 år. I løpet av den tiden har hun sett hvordan «elevmassen har endret seg disse årene», skriver Fædrelandsvennen.

Det kommer ikke frem på hvilken måte den har endret seg. Man kan gjette at det har med innvandring og demografi å gjøre.

– Det var tøffe elever før også, som kunne slenge med leppa. Men det var færre. Nå er det flere som utagerer, og de begynner når de er yngre, sier Sæther som jobber på Sogndalen ungdomsskole.

Fædrelandsvennen har skrevet flere artikler den siste tiden om vold i ungdomsmiljøene etter at det kom frem hvordan en jentegjeng filmet voldelige overgrep og la de ut på sosiale medier. De har også rapportert  om en økning i antall avviksmeldinger som gjelder vold og trusler mot ansatte i kristiansandskolen.

Slag og spark har angivel «blitt en del av arbeidshverdagen» for ansatte.

Trine Sæther har lært seg å tåle mer enn før når det gjelder språkbruk.

– Hadde noen kalt en lærer for «jævla fitte» for 30 år siden, hadde det vært alvorlig, sier hun.

Før ville man blitt utvist. Ikke nå lenger.

– I dag har disse elevene kanskje hørt slikt språk på sosiale medier, filmer og musikk, noen har blitt kalt det selv, og det er mer godtatt å si sånne ting. Det er ikke så sjokkerende lenger.

– Har du selv blitt utsatt for vold på jobb?

– Ja, både av små og store elever. Det er ikke alltid med vilje, for man går kanskje mellom to elever som slåss og da får man seg noen slag og spark selv også. I barneskolen kan voksne bli slått og bitt daglig. Med eldre barn er konsekvensene mer alvorlige. De er sterkere og større, det treffer deg på en annen måte, sier Sæther

Hun er ikke overrasket over at andre lærere rapporterer om drapstrusler..

Sæther er tøff. Hun sier hun trives i jobben tross utfordringene. Hun møter elevene med et smil hver dag. Synes det er en viktig jobb – som må gjøres av noen.

Men hun merker at mange får nok og vil slutte.

– Det er et krevende yrke. Nyutdannede lærere har ikke lært hvordan de skal takle elever som utfordrer deg på atferd. De skal bli kjent med lærestoffet og skolen – og samtidig takle dette.

Hun mener skolene mangler de nødvendige ressursene.

– Når barn og unge utagerer, er det ofte et rop om hjelp. De står ikke opp om morgenen og tenker at de skal holde på sånn. Men en del av dem har ikke lært hvordan de skal komme seg ut av vanskelige situasjoner, eller de mistrives, sier hun.

mest lest