Ukrainske piloter skal trene i 4-6 måneder i Danmark og 1-2 år i Storbritannia

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 2. september 2023 | 05:29

Ukrainske militærpiloter vil trene for å fly F-16 i 4-6 måneder i Danmark, mens opplæringen vil ta 1-2 år i Storbritannia.

Det sa Yuri Ignats talsmann for det ukrainske luftforsvaret.

Ifølge talsmannen er tidsrammen forskjellig fordi erfarne piloter ble sendt til Danmark, mens nyutdannede fra pilotakademiet ble sendt til Storbritannia.

– Pilotene som vi sendte til Danmark er klare, de har flytid, de har kamperfaring, men kun på sovjetproduserte fly. De trenger å trene F-16, og det vil ta litt tid, sa Ignat på TV.

– Alle er interessert i tidsrammen, men de vil være forskjellige, fordi hver pilot har individuell opplæring. Men tidligere sa både våre vestlige partnere i USA og oss selv optimistisk at [treningstiden] vil ta et halvt år, og noen mener til og med at fire måneder kunne være nok, sier Ignat.

– Storbritannia trener allerede våre ferske kandidater, uteksaminert i 2023, de vil motta grunnleggende opplæring, legger han til.

Det britiske opplæringsprogrammet vil også inkludere dybdelæring av det engelske språket og den engelske luftfartsterminologien.

– Her snakker vi imidlertid ikke om måneder, men om år, for treningsprogrammet vil uansett ta minst ett eller to år, forklarte Ignat.

20. august kunngjorde Zelenskyj det han beskrev som en «gjennombruddsavtale» med Nederland om levering av 42 F-16 jagerfly til Ukraina. Danmark sa også at de var klare til å levere 19 F-16 fly. De første 6 flyene skal ankomme innen slutten av dette året. Danmark og Nederland har allerede annonsert opplæring av ukrainske piloter med bistand fra ytterligere ni andre land.

Den ukrainske flyvåpensjefen Nikolay Oleschuk sa at to ukrainske piloter ble testet av amerikanske instruktører på F-16-ene. Ifølge Oleschuk tar generell opplæring 32 måneder, men det ble bestemt at disse to pilotene skal kunne lære seg F-16 innen fire måneder.

Tidligere sa sjefen for det amerikanske luftvåpenet i Europa og Afrika, James Hecker, at opplæringen av ukrainske piloter for kamphandling kan ta opptil fem år.

mest lest