Hamas og araberstatene kan redde innbyggerne i Gaza – hvis de vil

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 2. november 2023 | 20:21

Dette er en kommentar.

Ansvaret må plasseres der ansvaret hører hjemme.

Bildene fra Gaza er sterke. Barn dør, kvinner også, og gamle. Hvis tallene som oppgis fra Hamas stemmer (mer enn 8000 drept), er det åpenbart en humanitær katastrofe. Stadig flere, også i Vesten, ber Israel innføre en våpenhvile for å få inn humanitære forsyninger.

Vestlige medier og politikere kommer med stadig mer negativ og kritisk dekning om Israel. Stadig mer glemt er terroraksjonen der Hamas drepte mer enn 1400 israelere og tok mer enn 200 som gisler.

Budskapet synes å være at Israel dreper sivilie palestinere i en aksjon som de mener går utover folkerettens krav om proporsjonalitet og at man skal gjøre det man kan for å skjerme sivile.

Noen medier gjengir pliktskyldigst det israelerne sier om at Hamas bruker de sivile som menneskelige skjold. Men det mediene ikke forteller eller viderebringer stemmer om, er at skjebnen til sivilbefolkningen i Gaza er helt og fullt i Hamas sine hender.

Israel har gjort det klart at det er Hamas de er ute etter å fjerne. Og Hamas består av mennesker i kjøtt og blod. De er som et «parti» på Gaza, og ikke alle på Gaza er med i Hamas.

Hamas visste godt at deres grusomme og hensynsløse terroraksjon 7. oktober ville føre til nettopp den reaksjonen fra Israel vi nå ser. De VILLE at Israel skulle bombe, gå inn for en invasjon. De VILLE at sivile palestinere skulle dø som menneskelige skjold. Hamas er fullstendig hensynløse også overfor palestinerne på Gaza.

Hvis de ikke var det, har de alle muligheter til å skille seg selv fra sivilibefolkningen. De har gravd sine tunneler under boligblokker, sykehus og skoler.

Israel har bedt sivilbefolkningene om å trekke sydover, men Hamas har bedt folk bli. De VIL ha sivile som menneskelige skjold. Hamas kan be de sivile dra, og så kjempe mann til mann mot israelerne som soldater.

Etter min mening er det Hamas som har det fulle og hele ansvaret for alle de sivile som dør på Gaza nå. Israel kan ikke leve med et Gaza som styres av folk som mener det er deres plikt overfor Allah å drepe jøder og utslette Israel. Ingen regjering med respekt for seg selv kan tillate det. Om noen var i tvil, er det bare å lytte til det Hamas-leder Ghazi Hamad sa på libanesisk TV 24. oktober: «Vi vil angripe Israel igjen og igjen til de er utslettet».

Israel må knuse Hamas. De har ikke noe valg. Om om Hamas gjemmer seg blant sivile, vil sivile dø. Det er ikke noe vi kan klandre Israel for. Det er Hamas som skylden, helt og fullt.

Vi kan ikke kreve at Israel skal ta mer hensyn til befolkningen i Gaza enn det deres egne representanter gjør. Slik fungerer ikke verden.

Og det er andre folk og land i regionen som av slektskap med palestinerne (både etnonasjonal og religiøst) burde gjøre mer, mye mer for å redde de sivile på Gaza.

Egypt er et land med 110 millioner innbyggere, minst 90 prosent av dem er muslimer, og de anser seg som arabere også. I likhet med palestinerne. Det vil knapt gjort noen demografisk forskjell om Egypt åpnet grensene for de 2 millioner sivile palestinerne i Gaza.

Det er felles grense mellom Gaza og Egypt. Det er bare å åpne den.

Så kunne man i ettertid diskuterer om de burde flytte tilbake til Gaza, eller bosettes i Egypt eller i kombinasjon med noen av de mange andre araberlandene i regionen. Saudi-Arabia kunne tatt sin del, det samme kunne noen av emiratene. Palestinerne kunne lett integreres språklig, kulturelt og religiøst.

Med de sivile ute av Gaza, kunne IDF (Israel Defence Forces) og Hamas-krigerne gjort opp seg imellom. Som soldater. Uten sivile som skjold.

Men disse muslimske araberlandene gjør ingenting for å redde palestineren fra Gaza på en måte som monner. INGENTING.

På tross av disse åpenbare arabersentrerte løsningene på konflikten, leser vi sjelden elle aldri noe om dem i vestlige medier. Snarere er det bare forventninger til hva Israel må gjøre for å besinne seg vi hører, samt de som mener Vesten (som allerede har problemer med sine muslimske befolkninger) må ta imot flere flyktninger fra Gaza.

Les også: Nettavisen-redaktør beskylder Israel for «folkemord» – nær slektning hyller Hamas (+)

Situasjonen er absurd. Vi stiller null krav til Hamas og araberlandene og alle mulige krav til Israel og oss selv i Vesten. Egentlig virker det litt som de lave forventningers rasisme nok en gang.

Det er vil fra nå være mer fruktbart om vestlige ledere og journalister begynte å kreve mer av land i regionen og av Hamas selv.

Be de ta inn flyktninger! Be Egypt åpne grensene! Vi skal mer enn gjerne hjelpe Egypt med penger. Og Saudi-Aarabia, Qatar og Emiratene har kontoene fulle også. Det skal ikke stå på penger for å huse palestinerne under bedre forhold enn de noensinne kan forvente på Gaza.

I den muslimske verden er det bare unntaksvis at man peker på Hamas som ansvarlig for det som skjer, men det hender. iNyheter skrev om den saudiarabiske journalisten som satte en Hamas-leder på plass.

På Gaza er det også de som ser at Hamas har ansvaret. Og det er kanskje flere enn vi tror. En kvinne ble fanget på videoe der hun skriker i frustrasjon over sin døde sønn: «Alt dette skjer på grunn av disse «hundene» fra Hamas» (hunder regnes som skittent dyr i islam).

Denne kvinnen viser at det finnes en tanke som allerede spirer i Gaza for å peke ansvaret dit det faktisk hører hjemme: Og det er hos Hamas, gruppen som vant valget i Gaza i 2006 og som befolkningen hittil har latt holde på.

Hvis Hamas vil spare de sivile livene til befolkningen de hevder å representere, har de alle muligheter til det.

Til Hamas: La de sivile palestinerne reise, og kjemp mot de israelske soldatene, som ekte menn.

Til oss i Vesten: Slutt å bare stille krav til Israel. Pek ansvaret dit det hører hjemme.

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

At det foreligger en islamsk ambisjon om å dominere Europa er ingen usann konspirasjonsteori

mest lest