Jødisk alenemor i Norge våknet av høye rop på arabisk og risting i dørhåndtak

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 2. november 2023 | 16:14

Nå vurdere flere av den vesle jødiske minoriteten i Norge å flytte.

Det bor omlag 1500 jøder i Norge, de fleste i Oslo-området, og også en del i Trondheim. Siden Hamas angrep på Israel 7. oktober har antisemittiske handliger i Norge økt.

I en pressemelding skrev Det Mosaiske Trossamfund (DMT) at jøder i Norge har fått skåret opp barnevognhjul og blitt vekket på natten av noen som prøvde å åpne inngangsdøren.

– Den grunnleggende tryggheten vi alle skal føle i våre egne hjem trues som resultat av slike angrep, skrev DMT.

Nå har Aftenposten snakket med flere i den vesle utsatte minoriteten. En ung, jødisk kvinne forteller en rystende historie.

Hun våknet forige helg midt på natten av at to-tre menn sto utenfor og banket hardt på døren hennes og ropte høyt på arabisk. De skal har ristet i dørhåndtaket, banket og dyttet i døren i mellom 10-15 minutter

– De gjorde det så hardt at det ristet i veggen, og jeg var livredd for at de ville klare å komme seg inn, forteller kvinnen.

Hun ringte politiet, som kom etter 30 minutter. Da var mennene dratt.

Tidligere har hun fått dekkene på barnevognen skåret opp

– Den hatbølgen vi føler nå, er den største siden krigen. Det er mange familier som vurderer å flytte fra Norge, sier Ronen Bahar. Han er styreleder i Det Mosaiske Trossamfund. 

Les også: At det foreligger en islamsk ambisjon om å dominere Europa er ingen usann konspirasjonsteori

Aftenposten har snakket med flere jøder som har opplevd trusler.

Sjef for kontraterroravdelingen i PST, Lars Lilleby, sier at truslene mot jødiske mål i Norge kommer fra miljøer de også tidligere har fulgt tett.

– Som er de høyreekstreme og de ekstreme islamistiske miljøene. Det er miljøer vi har fulgt i en del tid, som vi nå følger tettere med på, sier han.

Også i andre deler av Europa kommer det trusler mot jøder.

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

mest lest