Startskuddet går for det som kan bli Norges første kjernekraftverk

Avatar photo
Publisert 2. november 2023 | 18:44

Norsk Kjernekraft iverksatte i dag første formelle steg mot utredning av et konkret kjernekraftverk i Norge.

Organisasjonen har sendt «Melding med forslag til utredningsprogram» til Olje- og energidepartementet (OED). Etter at programmet er fastsatt, kan konsekvensutredningen påbegynnes. Dette melder selskapet i en pressemelding.

– Det er det første formelle steget i retning av en konsesjonstildeling, sier administrerende direktør Jonny Hesthammer i Norsk Kjernekraft til Nettavisen.

Det er første gang i Norges historie at dette gjøres.

Anlegget skal etter planen plasseres i et felles industriområde i grenseområdet mellom kommunene Aure og Heim på nordmøre i Møre og Romsdal, men andre områder i kommunene kan være aktuelle. 

Kjernekraftverket kan stå klart om ti år, hevder Norsk Kjernekraft.

– Aure og Heim går i bresjen, og med politisk vilje og aksept blant innbyggerne kan vi ha kjernekraft på plass allerede om 10 år, avhengig av hvor raskt myndighetene behandler søknaden. Med godt vedlikehold, kan anlegget vare i opp mot hundre år. Det vil derfor kunne levere billig strøm til innbyggerne i mange tiår etter at det er nedbetalt, sier Jonny Hesthammer i Norsk Kjernekraft til Nettavisen.

Organisasjonen vil bygge flere små modulære reaktorer (SMR), som til sammen skal produsere rundt 12,5 TWh årlig, dersom dagens planer realiseres.

Dette tilsvarer en økning i Norges kraftproduksjon på omtrent åtte prosent.

Les også: Oppenheimers barnebarn: – Atomkraft er nødvendig og trygt

Ettersom kjernekraft produserer strøm uten klimagassutslipp, vil dette være et svært vesentlig bidrag til Norges ambisjoner om en grønn omstilling.

Kommunene har sammen med Norsk Kjernekraft funnet et egnet areal, der anlegget etter planen skal sørge for at kommunens klimagassutslipp reduseres, samtidig som ytterligere grønn industri kan etableres.

mest lest