Eksperter: Utsatt oljeleting har null betydning

Avatar photo
Publisert 2. desember 2022 | 17:22

Flere eksperter mener at en utsatt 26. konsesjonsrunde betyr lite og ingenting for oljeletingen på norsk sokkel, ifølge NRK.

Utsettelsen av oljeleting i nye områder ble tirsdag framstilt SV som en klimaseier. Oljenæringen mener det er krise, og Frp snakker om fest i Moskva og problem for energieksporten til Europa.

En rekke analytikere NRK har snakket med har et annet syn på saken.

– Dette er symbolpolitikk. Det betyr ingenting, og oljeletingen og aktivitetene på sokkelen fortsetter som før, sier kommentator i Stavanger Aftenblad, Hilde Øvrebekk til statskanalen.

Øvrebekk mener de fortsatt kan åpne for mer leting i eksisterende områder, som i praksis betyr nesten hele norsk sokkel.

Norge har nemlig to ulike type konsesjonsrunder. Den typen som nå er utsatt, såkalt nummerert konsesjonsrunde, gjelder bare umodne eller uutforskede områder.

Men TFO-rundene, der lisenser tildeles i områder med kjent geologi, ruller og går som før, skriver NRK.

– Helt ubetydelig

Tore Guldbrandsøy, energianalytiker ved Rystad Energy sitt Brussel-kontor, tror ikke det er mange i oljenæringen som griner over at denne runden ble utsatt.

– Det har vært svært liten interesse for Barentshavet i de siste konsesjonsrundene, sier han.

Les også: Forskere: – Verden blir ikke ubeboelig av klimaendringene

Analytikeren peke på at den økonomiske risikoen er stor i nye områder. Videre når det gjelder nye gassfunn vil dette også kreve at selskapene må finne en eksportløsning for gassen.

– Uansett vil det ta 10–15 år fra et eventuelt funn til mulig oppstart. Men utsettelsen kan øke risikoen for at det ikke blir leting i disse områdene i framtida. Det vil blant annet være avhengig av farten på energiskiftet som nå pågår for fullt.

Leteaktiviteten vil være uendret

– At 26. konsesjonsrunde blir utsatt, har veldig begrenset påvirkning på aktivitetsnivået på norsk sokkel. Den totale leteaktiviteten fremover vil for alle praktiske formål være uendret som følge av utsettelsen, sier senioranalytiker Steffen Evjen i DNB Markets.

Han peker på at disse nummererte konsesjonsrundene primært gjelder områder i Barentshavet som er av ganske liten interesse for oljeselskapene.

– Man kan nesten gå så langt som å kalle dem betydningsløse isolert sett. Og dette har ingen innvirkning på energiforsyningen i Europa, etter vår mening, sier Evjen til NRK.

Konkurs

mest lest