– Jeg vil ikke at noen skal lese rapporten og tenke at hvis vi overstiger 2-graders målet er vi i Dantes helvete.
Bjørn Samset er fysiker og klimaforsker ved CICERO Senter for klimaforskning, og var en av hovedforfatterne til FNs klimarapport.
Han sier til NRK at klimaendringene er så alvorlige at vi må bruke masse ressurser for å leve med det, men at det er ikke dommedag for samfunnet.
– Jo, varmere, jo verre. Men jeg vil ikke at noen skal lese rapporten og tenke at hvis vi overstiger 2-graders målet er vi i Dantes helvete, sier Samset og fortsetter:
– 2-gradersmålet ble satt fordi vi ser at mange typer risiko blir markert sterkere ved den oppvarmingen. Under to grader blir endringene «bare» dyre, i form av at vi må drive klimatilpasning. Over to grader er sjansen større for at vi må ha mye sterkere omlegging – men det er fortsatt ikke et globalt klimahelvete.
Han bekrefter at vi er forbi noen vippepunkter, som smelting av is i Antarktis, men at disse er trege:
– Vippepunkter vet vi at eksisterer, men vi regner ikke med at det kommer raske omveltninger før vi eventuelt kommer godt over to grader – og antakelig ikke i dette århundret selv med mye høyere oppvarming.
– Vil verden bli ubeboelig?
– Forskere bruker begrepet «uninhabitable», men det gjelder kun i noen områder. Et område med sterke hetebølger hver eneste sommer, for eksempel, vil være beboelig i prinsippet, men i praksis for vanskelig.
– Fotosyntesen er en effektiv CO2-støvsuger
Dag O. Hessen er professor i biologi og forsker på krysningsfeltet mellom biologi, miljø og filosofi.
Han mener det viktigste budskapet til de som bekymrer seg for klima er at verden ikke går under og mennesker vil overleve.
– Vi bør ikke synke ned i apati. Kanskje vil dagens dyrkbare steder forsvinne, men nye vil oppstå. Fotosyntesen er en effektiv CO2-støvsuger, så det hjelper å ta vare på skogen man har. Naturen vil rydde opp etter festen, sier Hessen.
Les også: Ny pendlersak for Tajik
Han mener det er åpenbart at situasjoner er alvorlig, men at det er noen misforståelser.
– Når det gjelder artsutryddelse er ikke tilstanden spesielt bra, men det er snakk om nedgang i antall og ikke utryddelse. Det er en stor forskjell.
Løpet er på ingen måte kjørt, betrygger han.
To av klimaforskerne som besøkte NRK ble bedt om å gi terningkast til påstanden om klimaendringene vil gjøre jorden ubeboelig. Begge ga påstanden terningkast én.
Musk gir Kanye West «støvelen» fra Twitter: – Jeg prøvde mitt beste