Ny pendlersak for Tajik

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 2. desember 2022 | 12:25

Samme dag som Hadia Tajik får et stort oppslag i Dagbladet der hun forteller om sine tøffe tider og at hun er renvakset av Skattedirektoratet, slår Aftenposten opp nok en sak der Tajik har fått økonomiske fordeler av Stortinget.

«Hun bor i sin egen leilighet i Oslo med ektemann og barn. Likevel dekker Stortinget pendlerreiser for Hadia Tajik når hun reiser til foreldrene i Sandnes,» skriver Aftenposten.

Det skal dreie seg om tilsammen ti pendlerreiser flyttet inn i den nye Oslo-leiligheten hunj kjøpte med ektemannen i april 2019. Reisene har til sammen kostet over 32.000 kroner.

Tre av reisene har vært i 2022. Dokumentene Aftenposten har innsyn i, viser at Tajik både har fått refundert utlegg for flyreiser og for kilometergodtgjørelse fra kjøreturer mellom Oslo og Sandnes.

– Jeg har ført pendlerreiser i forbindelse med hjemreise til mitt folkeregistrerte og skattemessige bosted i Sandnes, bekrefter Tajik til Aftenposten.

Stortinget vil ikke svare på om Tajiks tolkning av kravet er riktig.

– Stortingets administrasjon burde ha reagert på dette. Hvis realiteten er at man bor i Oslo, så er man ikke kvalifisert til å være pendler. Dette strider mot grunntanken bak reglene, sier Arvid Aage Skaar, professor i skatterett ved Universitetet i Oslo.

I artikkelen i Dagbladet samme dag får Tajik understreket at hun ikke har fått noe skattekrav basert på Skattedirektoratets gjennomgang av pendlerboligsakene. Det har derimot 38 andre stortingsrepresentanter.

– Jeg er glad for at jeg ikke har fått noen skattekrav, og at Skatteetaten mener at min bruk av pendlerbolig i kontrollperioden var helt etter regelverket. Jeg ser at det er mange som har fått skattekrav, og det er nok tøft å stå i. Jeg er også glad for at det er avklart at jeg allerede i 2006 var å anse som pendler, med alt det innebærer, sier hun.

Dagbladet skriver at det var de selv som tok kontakt med Tajik for intervjuet – som altså kommer samme dag som Aftenpostens artikkel.

Rødts stortingsrepresentant Mimir Kristjánsson har kastet seg inn i debatten på Twitter

– Det er ingen som hindrer Hadia Tajik å reise til Rogaland 365 dager i året på jobb eller for å møte velgere (tjenestereise). Men skattebetalerne bør ikke betale private hjemreiser til et sted som faktisk ikke er hjem, skriver han.

Slakter Sigrid Bonde Tusviks utlevering av egen eksmann: – Pinlig, sjokkerende og trist

mest lest