Folk foretrekker retro design: Ville du kjøpt en slik bil?

Avatar photo
Publisert 2. desember 2023 | 21:57

De siste årene har flere bilprodusenter forsøkt å utvikle biler som ligner på det man kunne se på veiene på 70- og 80-tallet.

De firkantede og boksete designene har falt i god smak hos bilinteresserte.

Ford har de siste få årene produsert en Ford Bronco som i svært stor grad er inspirert av den originale bilen med samme navn fra 1960-tallet.

Nye og gamle Ford Bronco. Foto: Ford (bilde 1), Wikimedia Commons (bilde 2).

BMW har forsøkt å bringe tilbake noen av design-elementene fra deres legendariske 80-talls modeller når de utviklet konseptet til deres nye «Neue Klasse» som skal settes i produksjon i 2025.

Slik ser konseptet til BMWs nye «Neue Klasse» ut, sammenlignet med en 1985 BMW 5-serie. Foto: BMW (bilde 1 og 2), Stig Even Lillestøl (bilde 2).

Peugeot avduket i 2018 konseptbilen E-legend, som er en hyllest til Peugeots 504 Coupé fra 1969. Dette er imdilertid bare en konseptbil, og den er ikke blitt satt i produksjon.

Konseptet ble derimot så godt likt av bilentusiastene, at det ble det lansert en underskriftskampanje på nettet for å be produsenten om å starte masseproduksjon av bilen. Men i april 2019 kunngjorde Carlos Tavares, administrerende direktør i Peugeot, at det ikke kommer til å skje. Han viste til at produksjonen ville kostet 250 millioner euro, og for at prosjektet skal være økonomisk levedyktig, måtte de ha laget 20.000 eksemplarer til en pris på 80.000 euro.

Peugeot E-legend konseptet, sammenlignet med Peugeots 504 Coupé fra 1969. Foto: Peugeot (bilde 1), Wikimedia Commons (bilde 2).

I år er det 30 år siden den siste Volvo 240 rullet ut fra fabrikken i Torslanda, etter å ha vært i produksjon i nesten 19 år. Det var slutten for en av historiens mest folkekjære modeller – ikke minst her i Norge.

Totalt ble det produsert 2.862.053 eksemplarer av modellen, og 240 er den mest suksessfulle bilen i Volvos historie.

Den svenske industridesigneren Marouane Bembli, også kjent som «The Sketch Monkey,» er blant de mange som skulle ønske det eksisterte en moderne Volvo 240.

For en stund siden lagde hun derfor et design som blandet elementer fra en gammel Volvo 240, og de moderne Volvoene som ruller på veiene i dag.

Slik ser den ut:

Et modernistisk Volvo 240-konsept, sammenlignet med den originale modellen. Foto: Marouane Bembli (bilde 1 og 2), Wikimedia Commons (bilde 3).

Da TV 2 skrev om Bemblis moderne 240-design lørdag, spurte de leserne om de tror et slikt retro design ville hatt en sjanse i dag. Responsen var klinkende klar:

Foto: Skjermdump, TV 2.

Av nesten 4000 respondenter, svarte 74 prosent at de ville kjøpt en slik bil på flekken.

17 prosent stiller seg litt mer kritisk, men er fortsatt delvis positive.

Bare fem prosent sier et slikt design ville vært en dårlig idé.

Og til slutt er det fire prosent som er usikre, men delvis negative, og tror slike design hører fortiden til.

Nordmenn er altså svært positive til at bilprodusentene bringer tilbake firkantede og skarpe designelementer. Det gjenstår bare å se om flere produsenter vil følge opp merker som Ford og BMW, og ta sjansen, eller om det fortsatt vil bli ansett som for risikabelt, slik Peugeot mener.

Hva tenker du?

mest lest