Kevin McCarthy får ikke flertall som kongressleder: Dramaet kan pågå i dagesvis

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 3. januar 2023 | 21:51

Heller ikke i den andre avstemningsrunden fikk Kevin McCarthy flertall kongressleder (speaker). Fem av republikanernes representanter i Kongressen har satt seg på bakbeina. Dette er folk som regnes på høyre fløy av partiet. Deriblant Matt Gaetz fra Florida.

I Representantenes hus har Republikanerne etter valget 222 representanter mens Demokratene har 213.

McCarthy (57) er innvalgt fra Californiia. Han trenger 218 stemmer hvis alle de 335 representanene sitter i salen.

Fox News melder at frontene er steile og at dette kan trekke ut mange dager. McCarthy kan risikere å ikke bli valgt. Det spekuleres nå i ulike scenarier.

Det spesielle er at kongressledere ikke trenger å være en folkelalgt representant. Hvis en person utenfra foreslå og får flertall, kan denne formelt innta rollen. For halvannet år siden var det snakk om at Donald Trump kunne bli valgt, men han er nok også langt unna å få flertall, tror man på Fox News.

Det er ulike scenarier for utfallet. Hvis antallet representanter i salen går ned ved senere avstemninger, kan McCarthy klare seg med færre stemmer.

Inntil en ny leder er valgt, får ikke kongressen gjort noe annet. Det er kongresslederen som også formelt gir mandat til representantene. Ingen komiteledere eller lovgivning kan stemmes på.

Det er 100 år siden forrige gang (1923) en kongressleder ikke ble valgt i første runde. McCarthy var minoritetsleder i forrige runde. Han har sittet i Kongressen i 16 år.

Det var Nancy Pelosi som var speaker i forrige periode. Men Demokratene mistet flertallet ved mellomvalgene i november. Medlemmene i Representantene hus velges for to år av gangen. Det andre kammeret er Senatet. Der har Demokratene fortsatt flertall.

Motstanden mot McCarthy øker også. I andre runde fikk Jim Jordan (R) stemmene til ytterligere flere republikanere. Til sammen 19 i denne runden.

For de som vil ha med seg en diskusjon om scenariene, kan dette klippet anbefales.

 

mest lest