Mener samferdselsministeren må få sparken etter krise på Follobanen

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 3. januar 2023 | 15:56

Statsministeren og kong Harald åpnet banen med pomp og prakt for tre uker siden. Men det gikk raskt galt. Nå krever FrP at samferdselsministeren «vurderer sin stilling». Det er politikerspåk for å få sparken.

– Jeg mener det er behov for en ekstern gjennomgang eller gransking, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) selv etter tirsdagens møte med Bane NOR om Follo-fadesen.

Det er VG som skriver dette tirdsag ettermiddag.

– Det har vært usikkert om valgt løsning når det gjelder returstrøm og jording, fortsetter Nygård.

Bane NOR har angivelig forsikret ministeren om at det ikke har utgjort fare for passasjerene. Dee har gitt en plan for gjenåpning i løpet av januar.

Kritisk

I to uker har Follobanen vært stengt på grunn av varmgang i et koblingshus. Bane Nor greier ikke å finne ut hvorfor, skriver NTB.

Regjeringen har vært samlet til to dagers strategikonferanse i Oslo mandag og tirsdag.

– Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) drar fra strategikonferansen til møte med Bane Nor for å følge opp tett. Dette må det ryddes opp i, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Men det har altså gått to uker før regjeringen reagerer. Det er ikke akseptabelt, mener FrP.

Artikkelen fortsetter.

Cato Hellesjø (t.v.) styreleder i Bane NOR og Gorm Frimannslund, konsernsjef i Bane NOR ankommer møtet mellom samferdselsminister Jon-Ivar Nygård og ledelsen i Bane NOR, Jernbanedirektoratet og Statens jernbanetilsyn om stengningen av Follobanen.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Morten Stordalen, som sitter i samferdselskomiteen, skriver i et leserinnlegg på TV2.no at han samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) bør vurdere sin stilling.

Han reagerer på at det først tirsdag 3. januar blir avholdt et «hastemøte» mellom Nygård og Bane Nor. Da hadde det gått over to uker siden Follobanen ble stengt.

«Det er ikke akseptabelt at befolkningen i Follo ikke vet hvordan de skal komme seg på jobb, mens Bane Nor tar seg en ny kopp kaffe og innkaller til såkalte «hastemøter» på to ukers varsel», skriver Stordalen, og fortsetter:

«Har ikke samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) forstått sitt eget ansvar, eller har han rett og slett ikke kontroll på underliggende etater og selskaper?»

– Det er svært uheldig at Follo-banen ikke går. Det har stor betydning for folks hverdagsliv og hele økonomien i regionen, innrømmer Støre.

Han mener imidlertid det er for tidlig å mene noe om årsak og ansvar, skriver NTB.

Lader opp huset med bilbatterier for å få billigere strøm

mest lest