To eksplosjoner: Over 100 drept under minnemarkering i Iran

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 3. januar 2024 | 16:06

Minst 103 mennesker er drept og ytterligere 150 skadet i to eksplosjoner under en minnemarkeringen for den tidligere militærkommandanten Qasem Soleimani i Iran. Soleimani ble drept på ordre fra Donald Trump i 2020 for nøyaktig tre år siden.

Minemarkeringen fant sted i byen Kerman, sør i landet. Lokale myndigheter kaller det et terrorangrep.

På videoer kan man se eksplosjonene.

På sosiale medier vises bilder og videoer fra stedet.

Dødstallene stiger stadig.

Qasem Soleimani ble drept i en amerikansk droneangrep utenfor Bagdad International Airport i Irak den 3. januar 2020. Angrepet ble utført på ordre fra den amerikanske presidenten Donald Trump. Soleimani var på vei til en internasjonal flyplass da han ble truffet av en rakett som ble avfyrt av en amerikansk drone. Han ble drept sammen med Abu Mahdi al-Muhandis, en irakisk militærkommandør og leder av den irakiske militsgruppen Kata’ib Hezbollah.

Qasem Soleimani var var leder for Quds Force, en spesialenhet innenfor den iranske Revolusjonsgardens korps, som fokuserte på utenlandsoperasjoner og støtte til ulike militante grupper i Midtøsten.

Han ble ansett som en av de mest innflytelsesrike militære skikkelsene i regionen og spilte en betydelig rolle i Irans utenrikspolitikk, spesielt når det gjaldt å støtte pro-iranske militsgrupper i ulike konfliktområder, som Irak, Syria, Libanon og Yemen.

mest lest