Uenighet internt: Men Norge gjør storinnkjøp av tyske stridsvogner

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 3. februar 2023 | 14:06

Regjeringen har nå bestemt seg for å anskaffe 54 nye Leopard 2 stridsvogner til Brigade Nord. Det sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp). 

– I tillegg har vi en opsjon på å kjøpt ytterligere 18 stridsvogner. Dette er en kjempestor investering som har vært planlagt lenge, og som gir Hæren et nytt hovedvåpen i den mekaniserte brigaden, sier Gram til VG.

Prisen skal være innenfor rammen som ble lagt i Stortinget før jul, på 19,6 milliarder kroner.

– Vi står i en alvorlig sikkerhetspolitisk situasjon. Vi styrker forsvaret, og følger opp i dag ved å anskaffe 54 stridsvogner, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Det har stått mellom bedrifter i Tyskland og Sør-Korea som leverandør av vognene.

– At vi benytter Tyskland som leverandør, bygger videre på et nært samarbeid mellom våre land. Vi får også samme stridsvogner som våre nordiske naboland, sier Støre.

Fulgte ikke råd

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen anbefalte før jul regjeringen å anskaffe luftvern, langtrekkende presisjons-ild og helikoptre i stedet.

– Det er viktig at forsvarssjefen gir de rådene han mener er rett. Men jeg har sagt at det var et krevende råd å få helt på oppløpssiden av anskaffelsesprosess. Nå har vi brukt ekstra tid og gjort nye grundige vurderinger, og så har regjeringen konkludert med at vi skal ha nye stridsvogner, sier Gram.

Med hodet under armen i Ukraina (+)

mest lest