Vedum lover milliarder for å kompensere for prisstigningen – skal ikke slanke offentlig sektor

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 3. februar 2023 | 08:39

Nå lover Trygve Slagsvold Vedum å bruke milliarder for å kompensere for det som er spist opp av inflasjonen.

– Vi er opptatt av at politiet, sykehusene våre, skolene – at de skal få gjort den jobben som vi vil at de skal gjøre. Hvis prisveksten blir mye høyere enn det man la til grunn, så får de ikke gjort den jobben, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum til NRK.

Finansministeren varsler at han skal dele ut penger bredt for å kompensere for de økte prisene.

– Vi ønsker å gi ro og trygghet. Og si at hvis prisveksten blir høyere enn det man la til grunn da man la budsjettet i oktober, så må man kompensere eller justere det i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, sier Vedum.

Mye av de pengene som ble bevilget da statsbudsjettet for 2023 ble lagt fram 6. oktober i fjor, er blitt spist opp av den sterke prisveksten.

Da ble det lagt til grunn en prisvekst på 2,8 prosent i 2023. Men ifølge Statistisk sentralbyrå sitt anslag for konsumprisvekst i Norge for 2023 er den nå på 4,9 prosent.

I Politisk kvarter på NRK sa Vedum at planen er å videreføre det aktivitetsnivået man planla for i budsjettet.

– Vi skal ikke bruke flere folk i offentlig sektor, men det samme antallet som vi planla for, ikke færre, sier Vedum.

Vedum sier hvis prisene stiger med 4,9 prosent istedenfor 2,8, som man antok i statsbudsjettet, så er det mange milliarder som må legges til.

– Ja, når du skal se et helt land, alle sykehusene, alle politistasjonene, alle skolene, alle sykehjemmene – så blir det store beløp, sier Vedum til NRK.

Rema og Coop skrur prisene helt tilbake igjen: – Har ikke råd, men vi må

mest lest